J.B.P. Molière

A fösvény

Szolnoki Szigligeti Színház (Szolnok, Magyarország)

november
7
kedd
19:00

Nagyszínpad
RO
EN
12+
2h 15' egy szünettel

Harpagon
Mucsi Zoltán
 
Kleant
Hajdu Tamás Miklós
 
Lizi
Biró Panna Dominika
 
Vallér
Csákvári Krisztián
 
Mira
Cseke Lilla Csenge
 
Angelus
Karczag Ferenc
 
Eufrozina
Kertész Marcella
 
Simon
Zelei Gábor
 
Kobi
Horváth Gábor
 
Fless
Ónodi Gábor
 
Klau
Lugosi Claudia
 
Kuku
Horváth György
 
Edek
Tárnai Attila
 
Rendőrbiztos
Vándor Attila
 
Skrabski
Kinczel József

rendező
Szabó Máté
 
dramaturg
Gyulay Eszter
 
díszlettervező
Antal Csaba
 
jelmeztervező
Cs. Kiss Zsuzsanna
 
rendezőasszisztens
Kádár Krisztina

A Fösvény olyan emberi dolgokról szól, ami örökérvényű. Amióta létezik az emberiség és amíg létezni fog, ezek a tulajdonságok nem fognak elveszni. Lesz hazug ember, gonosz ember, ahogy lesz csodálatos és nagyvonalú ember is. Harpagon fösvénysége tönkreteszi a környezetét, saját magát pedig a magány börtönébe zárja. Bemutatja, hogy hogyan lehet egy olyan ember környezetében létezni, akit csak a pénz motivál. Ez egy nagyon kellemetlen figura, de így van ez életünkben is. Sok kellemetlen ember vesz minket körül, amit tudni kell kezelni.

A mű nem csupán a hét főbűn egyikének, hanem az ezzel szemben adott emberi lehetőségek vizsgálatára is alkalmat teremt. Mikroszkóp alá veszi a függés mániává fajuló és mindent annak alárendelő őrületét, ugyanakkor ennek a megváltozhatatlannak tűnő tényezőnek az adott közegre kifejtett hatását. Milyen helyzeteket teremt, ha az emberi vágyaknak efféle hatalmas és pusztító erő áll az útjában?! Moliére mesterien fordítja szembe Harpagon figuráját előbb a szeretteivel, háza népével, majd önmagával és végül magunkkal, ahogyan benne sajnos és a színház szerencséjére mi is magunkra-döbbenhetünk, a komédia szeretettelien kegyetlen eszközeinek köszönhetően.

Bízom benne, hogy ezt az egész fantasztikumot, amit a Moliére létrehozott, és aminek során ezt a nagyon specifikus és ismerős helyzetet felvázolja, az megvalósul. Nagyon sokrétű az, amivel és amilyen módón szembesít ez a mű.  Van egy fix, megváltozhatatlan tényező, amit egy bizonyos közegben uralkodó személy képvisel, és ezen belül pedig egy közeg, akiknek az életét ez mindenképpen befolyásolja és korlátozza. A kérdés, hogy hogyan tudnak ehhez viszonyulni. Kétségbeeséssel, opportunizmussal, asszisztálással, átveréssel, látszólagos behódolással, lázadással lefagyással. Egészen mesteri az a struktúra ahogy egymás mellé emeli a szerelmet és a pénz iránti mániát. És az egész előttünk, mint egy műtőasztalon történik meg, rengeteg humorral tálalva.

Szabó Máté, az előadás rendezője