Henrik Ibsen

Nóra

Kúnos László fordításának felhasználásával

Stúdió
RO
EN
14
1h 30' szünet nélkül

Torvald Helmer
Árus Péter
 
Nóra
Ötvös Kinga
 
Lindéné
Albert Csilla
 
Krogstad
Váta Loránd
 
Dr. Rank
Viola Gábor
 
Anne-Marie
Kántor Melinda
 
Kiddo
Tőtszegi Zsuzsa
 
Futár John
Platz János

rendező
Botond Nagy
 
szövegadaptáció
Kali Ágnes, Botond Nagy
 
látványtervező
Rancz András
 
tér
Carmencita Brojboiu , Rancz András
 
dramaturg
Kali Ágnes
 
zene és hangterv
Kónya-Ütő Bence
 
színpadi mozgás
Ötvös Kinga
 
digitális grafika
Szederjesi Szidónia
 
rendezőasszisztens
Veres Emőke
 
fényterv
Groza Romeo
 
ügyelő
Zongor Réka
 
jelmeztervező
Carmencita Brojboiu

A bemutató dátuma: 2019. március 16.

Erős vizuális és hanghatások használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasoljuk!


A kóma egy kiszolgáltatott állapot. Tehetetlenség. Egy helyben toporgás. A szabadság ellentéte. Az ember hajlamos arra, hogy bebörtönözze magát hazugságokba, elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba. Hajlamos engedni a kóma-állapotnak és tehetetlenül reménykedni a csodákban. De meddig tarthatjuk fogva saját magunk? Meddig cicomázhatjuk hazugságokkal magáncelláinkat? És mi történik, ha felébredünk az eszméletvesztésből? Ha rájövünk, hogy a csoda, amit várunk, csak egy tátongó fekete lyuk, ami hologramokban oldódik fel és végleg magunkra hagy?

Nóra ráeszmél arra, hogy a babaház amiben raboskodik egyre szűkebb. Hogy a kicicomázott falak mögött ismétlődő, kataton rémálmok bújnak meg, amikkel meg kell küzdenie, ha emberré akar válni. Ha szabad akar lenni. Ez a szabadság lemondásokkal jár.

Az ébredés fájdalmas folyamat, örvényszerű hipnózis. Tarantella. Küzdelem, ahol a kegyetlenség cicomák nélkül talál ránk. Agamemnon feláldozza Iphigéniát, hogy megnyerje a háborút. Nóra pedig feláldozza a jelenét, hogy megnyerje saját háborúit. Manapság nők több évnyi börtönbüntetéseket töltenek le azért, mert kiállnak a jogaikért. Nóra letöltötte a sajátját, elhagyhatja a babaházát.