Regény nagybőgővel

Szabad alkotás Csehov novellája nyomán

Stúdióelőadás a nagyszínpadon
RO
EN
18
1h 10' szünet nélkül

Pitsikatoff
Viola Gábor
 
Bibulova, hercegnő
Ötvös Kinga
 
Akárki
Platz János

Mesélő: Farkas Loránd
Bibulova vőlegénye: Bodolai Balázs
Bibulova apja: Bogdán Zsolt


rendező
Paco Alfonsín
 
díszlet- és jelmeztervező
Carmencita Brojboiu
 
zene
Alex Catona
 
hangszerelés
Farkas Loránd , Antal Attila
 
dalszövegek
Gergely Edó , Bodolai Balázs , Francisco Alfonsín
 
dramaturg
Demeter Kata
 
zenekar
Farkas Loránd , Balla Szabolcs , Antal Attila , Bajusz Gábor
 
videó
Barabás Ábel , Radu Bogdan
 
előadásvezető
Bocsárdi Ákos
 
közreműködött
Ötvös Kinga , Barabás Ábel

Külön köszönet: Double Bass Band: Farkas Lóránd (ének), Kovács László (gitár), Antal Attila (basszusgitár), Bajusz Gábor (dobok), Szép András (billentyűs hangszerek), Szép Bálint (hegedű), Balla Szabolcs (szaxofon), Mozaik Creative Facility, Remat Cluj S.A., Kolozsvári Nemzeti Színház, Nyilvános rendezvények igazgatósága – Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, Kulturális intézményekért és sportlétesítményekért felelős igazgatóság – Kolozsvár Polgármesteri Hivatala
A bemutató dátuma: 2018. január 13.

Regény nagybőgővel. Személyes, szenvedélyes és szociális

Régen, amikor először olvastam ezt a történetet, nagyon egyszerűen és személyesen érintett. Egy újabb helyét kereső Csehov-figura… Színpadon képzeltem el őt, a saját alakításomban. Én voltam Pitsikatoff… elveszve egy állandóan változó küldetésben… egy örökös holtponton… felfüggesztve… egy sötét erdőben játszva el bánatomat… egy kis híd alatt... nem törődve azzal, hogy lenő a hajam.

Az évek során a személyes átadta helyét a szenvedélyesnek: színházi és zenei környezetet képzeltem el e Quijote-Pitsikatoff számára. Fantasztikus, mágikus mesevilágot, dalokkal, melyet Robert Wilson lehetséges világai és Tom Waits zsigeri zenéje ihletett. Egymásnak ellentmondó szenvedélyek, melyek ellentmondásos hivatásomban és életemben gyökereztek.

És végül a szociális megközelítés: a társadalom gyakran ellehetetleníti saját helyünk megtalálását a kortárs világban. Politikai és szociális változások áldozataivá válunk, ahogyan a legtöbb Csehov-szereplő is. E gondolatmenetet követve döntöttem úgy, hogy a novella női szereplője számára más utat keresek.

Ezek a folyamatok a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak köszönhetően nyertek új formát: itt kaptam lehetőséget arra, hogy az elképzeléseimet, álmaimat megvalósítsam. A személyes, a szenvedélyes és a szociális megközelítés ad új lendületet ennek az egyszerű novellának. A kolozsvári színház közössége és jómagam, ez az örökös holtponton függő Quijote közt létrejött cinkosság jelentette az első lépést az előadás megszületéséhez vezető úton.

Örömmel osztom meg ezt az utat önökkel, kérem, nyugodtan ne találják meg helyüket!

Paco Alfonsín