Übü király

Cheek by Jowl, Egyesült Királyság

Lucian Blaga

Übü papa: CHRISTOPHE GRÉGOIRE
Übü mama: CAMILLE CAYOL
Bordure: XAVIER BOIFFIER
Vencel király: VINCENT DE BOUARD
Rozamunda királynő: CÉCILE LETERME
Bugrisláv: SYLVAIN LEVITTE
Rendező: DECLAN DONNELLAN
Díszlet: NICK ORMEROD
Társulat: MICHELANGELO MARCHESE
Associate and Movement Director: JANE GIBSON
Rendező-asszisztens: BERTRAND LESCA
Jelmez felügyelő: ANGIE BURNS
Fények: PASCAL NOEL
Zeneszerző és hangterv: DAVY SLADEK, PADDY CUNNEEN zenéjével
Videók: BENOIT SIMON és QUENTIN VIGIER
Beszédtanár: VALÉRIE BEZANÇON
Színapdi verekedés: FRANÇOIS ROSTAIN
Ügyelő: DOUGIE WILSON
Fény és videó: VINCENT GABRIEL
Hang: CLÉMENTINE BERGEL
Ruhatár: MARINA AGUILAR
ASM | Kellékek: JEANNE BIRCKEL és CAMILLE RIQUIER
Felirat (Angol): HAROLD MANNING
Felirat kezelő (Angol): EDWARD FORTES
Menedzser: EDWARD FORTES
Original Production Manager: MANUEL VIDAL
Tanácsadó producer: BÉATRICE CATRY (Théâtres et Cie)

A bemutató dátuma: 2014. november 30.

2007-ben Peter Brook meghívta Declan Donnellant és Nick Ormerodot, hogy állítsanak össze egy színészcsapatot Racine Andromakhéjához. A produkció nemzetközi sikerén felbuzdulva a Cheek by Jowl társulat ugyanazokkal a francia színészekkel állította színpadra legújabb előadását, Alfred Jarry Übü királyát.
Fajtánkra jellemző, hogy szívesebben beszélünk gyermekkorunk ártatlanságáról, mintsem emlékeznénk a bennünk megbúvó kegyetlenségre. A gyermekkor önzését és brutalitását infantilisnek/gyermetegnek tekintjük és könnyen adjuk át a múltnak, miután felnőttünk és„civilizálódtunk”. Egyesek azzal magyarázzák korai emlékeink elfelejtését, hogy az védekezés túláradó érzéseink felelevenítése ellen – amelyek olyannyira negatívak, hogy szégyelljük megőrizni őket.
Mit teszünk civilizálatlan érzéseinkkel? A civilizáció gyakran azt kéri tőlünk, hogy ne vegyünk tudomást róluk, vagy tagadjuk meg őket. Mindannyian civilizáltak akarunk lenni – de ennek ára van. És ennek olykor az őrület az ára. És ez az ár olykor az őrület.
Übü Mama és Übü Papa – mértéktelen, antiszociális, roppant dinamikus lények, akiknek nincs más céljuk, mint a hatalom megkaparintása – egyaránt elborzasztanak és szórakoztatnak bennünket. Vajon visszavezetnek saját gyermekkorunk önzéséhez és erőszakosságához? A darab cselekményének vezérfonala a romlott, ijesztő infantilizmus, amely éppoly erőszakos, mint amennyire gyermeki. Az Übü azt az erőszak-potenciált jeleníti meg, amely mindannyiunkban rejtve van.
Legyen akár egy zseni műve, akár egy iskolásfiú firkálmánya, a századfordulón új formákra szomjazó irányzat e terméke párját ritkító egyszerűséggel vezet vissza bennünket talán a legalapvetőbb ösztöneinkhez.