William Shakespeare

Pyramus & Thisbe 4 you


Stúdió

Szereplők:
Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Ada Simionică, Paula Niculiţă, Ana Maria Moldovan, Ionel Mihăilescu, Mircea Constantinescu, Marius Damian, Pavel Bartoş, Gabriel Pintilei, Mihai Smarandache, Victor Cociorbă, Nicu Coman, Cristian Dunăreanu, Dan Iosif, Ion Iosif, Constantin Neagu, Dumitru Neagu
díszlettervező
Cosmin Ardeleanu
 
látvány
Casa Gontz
 
rendező
Alexandru Dabija

A bemutató dátuma: 2010. december 07.
Pyramus & Thisbe 4 you az az előadás, amelyet azonnal újra szeretnél nézni, amikor véget ért. (...) Dabija rendezése egy merész őrültség és nem lépi át a jó modor határait (bár több jelenet másodperceken keresztül is fogva tartja a tekintetet).

(Dan Boicea, Adevărul)

Amit Dabija ajánl, az a konvenció iskolapéldája. Minden jelenete a konvenció mechanizmusaitól való megszabadulás tanulmányává válik. A paródia, mint az élvezet rafinált módja, a heccelés
mint művészet, Dabija esetében több mint stilisztikai eszközök. Inkább a játék és a játszás témái, egy olyan rendezőnél, aki azért csinál színházat, hogy egy jót nevessen és felfedezze, hogy válhat a nevetés kutatási eszközzé a színház számára. Hogyan válik a nevetés egy színházszociológiai tanulmánnyá és egy intelligens, közönséget szórakoztató eszközzé. Egy Tarantino-szerű nevetés gurgulázik végig minden jeleneten.

(Mihaela Michailov, www.artactmagazine.ro)

 

Az előadás elnyerte a 2009-es év Legjobb Rendező (Alexandru Dabija) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját.


A Bukaresti Odeon Színház produkciójában Alexandru Dabija, napjaink egyik legdinamikusabb rendezője, négyszeresen sokszorozza meg a klasszikus színház a színházban jelenetet, a Szentivánéji álom-beli mesterek híres jelenetét. Mindegyik rész más regiszterben olvassa a jeleneteket, a kortárs romániai színház több irányzatát is parodizálva. Az első változatban csak nők játszanak. A másodikban a bigott kisérletező művészek világát tárja a néző elé. A harmadik egy magyar színész szembesítése egy maroknyi unott moldvaival, míg az utolsó változat első ízben állítja színpadra a színház technikusait.

(Iulia Popovici)