Regizorul, împreună cu dramaturgii Miklós H. Vecsei și Nikolett Németh și actorii companiei maghiare din Cluj, au creat un spectacol complet original, al cărui text și replici se bazează în principal pe amintirile consemnate în jurnalul rămas în urmă al lui Janovics. Aceasta este a treia montare a lui Attila Vidnyánszky Jr. în cadrul companiei maghiare clujene: după Romeo și Julieta, precum și spectacolul Tinerii barbari, inspirat din viețile lui Béla Bartók și Zoltán Kodály, care se află încă în repertoriu - el uimește o parte a publicului care nu se teme de producții proaspete, uneori haotice, dar totuși coerente, care nu sunt lipsite de soluții care sparg canonul formei.
Echipa pune în scenă un spectacol memorabil nu numai prin temele sale, ci și prin originalitatea sa în ansamblu, prin jocul excelent al actorilor, prin imaginile izbitoare, prin coregrafie și muzică. Merită amintit unul dintre multele momente frumoase, atunci când unchiul Méry, pompierul teatrului (interpretat de József Bíró, un actor excelent), arată publicului o fotografie, făcută probabil în 1920, în care membrii trupei maghiare din Cluj se uită în cameră cu Janovics: pe marginea imaginii se află un text în limba română: „Opera din Cluj, 1919”.
Judit Kiss: Janovics, azaz egy feledésbe merülő kolozsvári magyar történet színpadi feltámasztása [Janovics, sau învierea teatrală a unei povești maghiare clujene uitate], Kronika online
Data premierei: 25 septembrie 2024
Consider spectacolul Janovics ca pe un experiment, deoarece va începe acolo unde s-a terminat Tinerii barbari. Precum a doua parte a unei serii, o verigă sau mai degrabă o confluență. Asemenea Tinerilor barbari, nici Janovics nu este un spectacol biografic, el încercând să se îndepărteze cât mai mult posibil de cadrul teatral, dar spre deosebire de Tinerii barbari, în acest caz scopul nostru a fost să povestim cea mai semnificativă perioadă din viața protagonistului, sub o „nouă formă”, à la Janovics.
Attila Vidnyánszky jr. – regizorul spectacolului
Caiet de sală