Teatrul Maghiar de Stat Cluj este un element determinant pentru identitatea culturală a oraşului, fiind totodată cea mai veche companie de teatru în limba maghiară, care funcţionează fără întrerupere de la înfiinţare. Începând din 2008 este membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Spectacolele sale promovează un limbaj teatral progresiv, atent la tendinţele internaţionale actuale. Repertoriul teatrului cuprinde deopotrivă spectacole după texte clasice şi contemporane ale literaturii maghiare şi universale. Pe lângă reprezentaţiile în sala mare şi în sala studio, teatrul organizează seri de teatru-lectură și programe culturale comunitare. Teatrul Maghiar este, de asemenea, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, care are loc o dată la doi ani.
Estetica proprie a teatrului, născută la confluenţa tradiţiei teatrale maghiare şi a şcolii regizorale româneşti, este consolidată prin invitarea unor creatori care – pe lângă realizarea unor spectacole apreciate de public şi de profesionişti – asigură continuitatea prospeţimii spirituale a companiei.
Dincolo de sistemul de repertoriu menit să vină în întâmpinarea nevoilor unui public larg, teatrul îşi propune să fie și un loc creator de noi nevoi, sala studio fiind unul dintre spațiile dedicate acestei activități. Scopul teatrului este să organizeze evenimente conexe – ateliere de creaţie, programe de iniţiere, workshop-uri etc. – care dau naştere unui mediu deschis şi atent la nevoile publicului său.
Echipa artistică a teatrului este considerată una din cele mai închegate și puternice din ţară. Acestei echipe i se alătură în mod regulat artişti tineri, ceea ce facilitează schimbul de experienţă între generaţii şi continuitatea profesională.
Profitând de avantajele unui mediu multicultural, teatrul nu se adresează doar comunităţii locale sau unei singure comunităţi lingvistice: toate spectacolele sale sunt subtitrate în română, unele beneficiază şi de subtitrare în limba engleză. Compania participă în mod regulat la proiectele internaţionale promovate de Uniunea Teatrelor din Europa. Ea acordă importanţă reprezentării valorilor locale pe scena internaţională, precum şi contactului cu tendinţele teatrului mondial şi dialogului între creatori.