Robert Icke după Sofocle

Oedipus

Traducerea în limba maghiară: László Upor

Sala mare
RO
EN
18+
2h 30' fără pauză

Oedipus
Ervin Szűcs / Balázs Bodolai
 
Iocasta
Emőke Kató / Enikő Györgyjakab
 
Creon
Miklós Bács / Loránd Farkas
 
Merope
Tekla Tordai / Gizella Kicsid
 
Tiresias
Gábor Viola / Lóránd Váta
 
Antigona
Zsuzsa Tőtszegi / Eszter Román
 
Eteocles
Zsolt Gedő / Tamás Kiss
 
Polynikes
Tamás Kiss / Zsolt Gedő
 
Corin
Áron Dimény / Gábor Viola
 
Lichas
Eszter Román / Zsuzsa Tőtszegi
 
Șoferul
Alpár Fogarasi / András Buzási
 
Tânărul Oedipus
Zsolt Gedő / Tamás Kiss
 
Laios
Gábor Viola / Lóránd Váta
 
Un copil
Ádám Ferencz / Alex Hegheduș
 
Agent secret
László Kovács
 
Fetițele de la hotel
Eszter Román / Zsuzsa Tőtszegi , Helga Dávid, Réka Zongor
 
Orchestra
Gábor Bajusz (percuție), Szabolcs Balla (chitară bas), Viktor Dubovan (clape), Loránd Farkas (vocal), László Kovács (chitară), Gábor Viola (chitară, vocal)

regia și luminile
Andrei Șerban
 
dramaturg, colaborator regie
Dana Dima
 
scenografia
Carmencita Brojboiu
 
asistent decor, costume
Gyopár Bocskai
 
video
Radu Daniel
 
asistent de regie
Kinga Kovács
 
regia tehnică
Réka Zongor
Data premierei: 11-12 martie 2022

„Încă de la începuturi, atât publicul, cât și artiștii au fost fascinați de Oedipus: povestea unui om care, odată cu succesul, și-a depășit limitele doar pentru a descoperi că, în acest fel, a traversat cea mai fundamentală dintre granițe. (...) Toată lumea se abate de la planul iniţial. Dar ce ne facem când greșelile noastre au mai fost săvârşite? Ce se întâmplă dacă greșelile noastre sunt, de fapt, planul în sine? Ce se întâmplă dacă aceste greșeli nu mai pot fi anulate? Care este soarta noastră? Suntem doar actori într-un scenariu care a fost scris deja? De către părinții noștri? De către zei? De propriile noastre corpuri? Cum putem vedea suficient de bine în interiorul nostru pentru a ne opri înainte de a fi prea târziu? Cum putem ajunge să ne cunoaștem suficient de bine?”

Robert Icke

Sursa: roberticke.com

„Ne întoarcem în timp cu Oedipus pentru a afla adevărul, pentru a descoperi cine e el. La început crede arogant că știe totul, că el va oferi oamenilor soluția trecutului și viitorului, și de fapt la final realizează că nu știe nimic. Totul a fost o iluzie și o minciună, și asta într-un fel ne face pe toți să ne întrebăm și noi cine suntem, care este identitatea noastră, de ce ne-am născut, unde mergem. Sunt întrebări pe care, ca și Oedipus, ni le putem pune toți... ”

Andrei Șerban


Distribuția spectacolului din 5 martie: Balázs Bodolai, Enikő Györgyjakab, Loránd Farkas, Gizella Kicsid, Lóránd Váta, Eszter Román, Tamás Kiss, Zsolt Gedő, Gábor Viola, Zsuzsa Tőtszegi, András Buzási, Alex Hegheduș, László Kovács, Helga Dávid, Réka Zongor
Caiet de sală