Bertolt Brecht − Paul Dessau

Mutter Courage și copiii ei

coproducție între Teatrul Maghiar de Stat Cluj și Staatsschauspiel Dresden
Traducerea în limba maghiară: Ágnes Nemes Nagy

Sala mare
RO
EN
12+
3h cu pauză

Mutter Courage
Júlia Laczó
 
Kattrin, fiica ei mută
Zsuzsa Tőtszegi ,
 
Eilif, fiul ei cel mare
András Buzási
 
Schweizerkas, fiul ei cel mic
Csaba Marosán
 
Bucătarul
Ferenc Sinkó
 
Predicatorul
Szabolcs Balla
 
Yvette Pottier
Emőke Kató
 
Plutonierul, Copistul, Ţăranul
Alpár Fogarasi
 
Generalul, Recrutorul, Soldatul, Ţăranul
Róbert Laczkó Vass
 
Colonelul
János Platz
 
Țăranca
Tímea Jerovszky
 
Mama
Csilla Varga
 
Fiica
Kinga Ötvös
 
Rapunzel
Gizella Kicsid
 
Alături de
Réka Csutak, Antonella Ábrahám, Szilárd Péter Szőcs, Gellért Szalantai, Norbert Szallos, Előd Bálint, Máté Erdei, Tímea Gyenge , KRISTÓF NAGY KOPECZKY, SZABOLCS ORBÁN, KATA PÁNCZÉL, MELINDA SEPSI, NOÉMI SZÁNTUSZ, ZSUZSA TATÁR, PÉTER VARGA, ÁRON WAGNER

regia
Armin Petras
 
decorul
Olaf Altmann
 
costumele
Cinzia Fossati
 
coregrafia
Denis Kooné Kuhnert
 
dramaturgia
Schmitz Katrin
 
aranjament muzical
Thomas Kürstner, Sebastian Vogel
 
light design
Norman Plathe-Narr
 
conducerea muzicală
Katalin Incze G.
 
asistență muzicală
Anik Urich
 
asistent de regie
Camilla Cecile Körner, Louisa Rogowsky
 
regia tehnică
Réka Zongor
 
asistent costume
Gyopár Bocskai
Data premierei: 19 noiembrie 2019

Spectacolul a fost realizat cu permisiunea Suhrkamp Verlag AG, prin intermediul Hofra Kft. 
 

Întreaga Europă este devastată; continentul este dominat de haosul Războiului de treizeci de ani. În mijlocul acestei lumi în derivă se află Mutter Courage, o vivandieră indestructibilă, cu căruţa ei cu coviltir, în timp ce merge de la o tabără militară la cealaltă. În ciuda tuturor greutăților, nu ar dori să-i strice cineva afacerea şi războiul. Venirea păcii i-ar pune în pericol afacerea în plină expansiune, ori ea are trei copii de crescut. La început, cinstitul său fiu, Schweizerkas, este cel care trebuie să se prezinte în fața tribunalului militar, întrucât Mutter Courage a negociat prea mult mituirea celor care l-ar putea elibera. Fiul Eilif este cel isteţ, iar Kattrin este fiica mută, care va fi împușcată în timp ce îşi duce la îndeplinire ultimul act eroic. Mutter Courage continuă să însoţească armata și războiul; oricând se poate ivi o nouă oportunitate pentru o afacere.

Bertolt Brecht a scris Mutter Courage şi copiii ei cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce se afla în exil, în Suedia. El nu doar că a zugrăvit imagini puternice din istoria Războiului de treizeci de ani pentru a înfățișa distrugerea iminentă a Europei, ci a subliniat şi faptul că războaiele sunt în primul rând „purtate de frica lui Dumnezeu, în virtutea a tot ceea ce este bun și frumos” − cu toate acestea, victoria este contorizată la casele de marcat, şi nu pe câmpul de luptă.

Mutter Courage și copiii ei vorbește despre viața unei femei singure, care trece prin Războiul de treizeci de ani din secolul al XVII-lea, ca vivandieră, împreună cu copiii ei. Războiul este cel care îi asigură traiul, dar îi și ia pe toți cei trei copii ai săi. În ciuda pierderilor suferite, Mutter Courage nu se schimbă, nu învață nimic, nu regretă nimic. Este întotdeauna gata să meargă mai departe. Piesa lui Brecht și Dessau este o baladă tragicomică despre lipsa de sens, dar și despre bucuriile vieții, care pot să apară chiar și în cele mai dificile momente. Trebuie să continui să cânţi, să dansezi și să iubești chiar și atunci când totul în jurul tău se prăbușește. În același timp, impulsul continuu de a merge mai departe înseamnă şi asumarea faptului că oamenii nu se schimbă și totul rămâne așa cum a fost.”

Armin Petras