blind questions: I see you me neither

În cadrul festivalului TEMPS D’IMAGES, spectacol al Companiei Mouvoir

Sala mare


Data premierei: 09 noiembrie 2009
Regia: Stephanie Thiersch
Video: Anja Theismann
Dans/Creaţie : Viviana Escalé, Orlando Rodriguez, Juliana Venter, Jens Münchow, Alexandre Castres, Alexandra Naudet
Dramaturgie: Rosi Ulrich
Muzica/Compoziţie: Joseph Suchy
DoP/Camera/Lumini: Kathy Sebbah, Javier Ruiz Gómez;
Produs de Compania MOUVOIR/Stephanie Thiersch, în co-productie cu Tanzhaus nrw în cadrul festivalului TEMPS D’IMAGES; in cooperare cu Freihandelszone – Ensemblenetzwerk Köln, 58Filme şi DOCK 11; cu sprijinul PACT Zollverein. Filmul a fost creat în cadrul rezidenţei la Ferme du Buisson, Scène Nationale de Marne la Vallée

Durata: 85minute

Blind questions: I see you me neither este un performance de dans având ca temă iubirea. Procesul de creaţie pentru acest performance a fost unul atipic. Prin folosirea unor mijloace diverse, (multi media, filmul, interviuri cu experţi), se crează o mare varietate de niveluri de percepţie. Prin tratarea multistatificată a temei, filmul şi dance performance-ul se întâlnesc şi se ating în timp real; încep să comunice, intră în dialog, împrumută teme şi imagini una de la alta şi produc noi decoruri.

În film, o putere stranie, “misterul iubirii”, îi atrage pe cei doi (Alexandre Castres şi Alexandra Naudet), unul către altul. Ceva care îi face să penduleze între momente de o armonie infinită şi scene pline de lipsă de control.
În contrast cu protagoniştii filmului, personajele care apar în performance se comportă ca nişte ingineri. Încearcă lucrurile, examinează aproape maniacal fiecare aranjament-test. Variază într-una situaţiile, crezând că aşa vor ajunge mai aproape de găsirea unei soluţii. Care este construcţia potrivită? Este devotamentul singura soluţie pentru a găsi împlinirea, nu analiza ştiinţifică ci experienţa intuitivă? Este receptivitatea către sentimente, pierderi, respingere, singuratate şi auto-abandonare motorul care le animă pe aceste personaje? Stephanie Thiersch s-a născut în 1970 şi a studiat dans clasic în Wiesbaden şi ştiinţele culturii la Mannheim. În Franţa a descoperit stiluri contemporane de dans şi a lucrat în grupuri independente. În ultimul său proiect s-a îndreptat către video dans şi a continuat cu un master la Academia de Arte Media din Köln. În acest moment îşi înfiinţase deja compania MOUVOIR (1998), cu care a produs performance-uri, filme şi  instalaţii ce au fost prezentate în toată Germania precum şi la Paris, Roma, Lisabona, Helsinki, Singapore, Costa Rica, Jakarta sau Togo. “MOUVOIR“, spune Stephanie, “este un apel către un simţ al percepţiei pe mai multe nivele care concentrează atenţia pe corpuri şi condiţii niciodată localizate cu acurateţe, dar care aspiră să-şi depăşească propriile locaţii demarcate“.
A primit premiul pentru Video Dans German în 2002 pentru filmul “Georgia“şi Furtheranceaward pentru artişti acordat de ministerul regiunii North Rhine-Westphalia. În 2005, a primit Cologne Dance Theatre Award pentru piesa “Under Green Ground. Piesa “Helter Skelter“ concepută pentru patru dansatori a primit premiul Theaterzwang festival în Dortmund şi a fost prezentată în turneu în versiunea “helterskelter vol#2“. După “beautiful me“ (2006), a deschis festivalul Les Repérages 2007 în Lille cu solo-ul său “living room“.