Nathalie Sarraute

Egy Igenért vagy egy Nemért

Fordította: Horváth Andor

Stúdióelőadás a nagyszínpadon
1 óra.

F 1
Hatházi András
 
F 2
Dimény Áron
 
F 3
Orbán Attila
 

Laczó Júlia

rendező
Patrick Le Mauff
 
díszlet- és jelmeztervező
Carmencita Brojboiu
 
zene
Michael Jon Fink
 
előadásvezető
Borsos Levente
 
súgó
Bálint Zsófi

Külön köszönet: Michael Jon Fink www.michaeljonfink.com


A bemutató dátuma: 2006. szeptember 22.
Kapcsolódó cikkek:
Részletek a sajtódossziéból

"Az orosz származású írónő a kortárs francia irodalom jelentős személyisége. Mind regényeiben, mind színműveiben arra törekedett, hogy az emberi nyelvet helyezze nagyító alá. Egyetlen kérdés foglalkoztatta: miképpen lehet még legkisebb, leghomályosabb benyomásainkat is megnevezni szavak segítségével.
Ebben a színművében két barát azzal próbálkozik, hogy a közöttük lévő viszonyt felderítse. Mi az oka annak, hogy pusztán egy mondat, egy hanghordozás elegendő volt ahhoz, hogy őket egymástól eltávolítsa? Miért van az, hogy egy barátság fennállása vagy megszakadása egyetlen „semmiségen” múlhat?
Az írónő számára ezek a semmiségek rengeteget számítanak. Azt tartja róluk, hogy jobban beleszólnak életünk menetébe mint sok más, akár jelentősebb esemény. Mintha csak azt mondaná: ha karunkat vagy lábunkat törjük, az látványos történés, de azért belehalni nem lehet. Egy szabad szemmel nem is látható kórokozó vagy egy sugárzás viszont kiolthatja az életünket. Törődjünk tehát azzal, ami nem látható, amit nem lehet egykönnyen szavakba foglalni, mert az élet ott van, ott van mindenestül."

Patrick Le Mauff


A bemutató dátuma: 2006. szeptember 22.
Az előadás időtartama: 1 óra.


Az előadás létrejöttét támogatta: az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Kolozsvári Francia Kulturális Központ.