Georg Büchner

Woyzeck

avagy a szédület karcolata

Stúdióelőadás a nagyszínpadon

Táncosok:
Guillaume Bertrand, Bicskei István, Döbrei Dénes, Samuel Dutertre, Peter Gemza, Nagy József, Varga Henrietta
zene
Rácz Aladár
 
fényterv
Raymond Blot
 
koreográfia
Nagy József
 
technikai vezető
Sébastien Dupont
 
fények
Sébastien Dupont
 
előadásvezető
Clément Dirat

A bemutató dátuma: 2010. december 07.
 
A belgrádi, hamburgi, Chividale-i, Perigaux-i, moszkvai Arany Maszk és UNICEF-nagydíjak után Nagy József 2001-ben elnyerte a legrangosabb európai színházi-díjat, az Európai Színházak Szövetségének Taormina nevű Európa-nagydíját (Premio Europeo per il Teatro Taormina).
Az előadás elnyerte a közönség első díját a 32. BITEF Fesztiválon (Belgrád, 1998) és az Oroszországban bemutatott legjobb külföldi előadásnak kijáró Arany Maszk-díjat (2002).

A Woyzeckben megszólaló hangok az őrület hangjai, amelyek arról beszélnek, hogy nincs (többé) törvény, és a szegény emberek számára a természet helyettesíti a törvényt, ám ez az ürességhez hasonló: kocsmákban kiivott flaskák, állati fények az éjszakában. Mert még azelőtt megíratott, hogy a „szegény emberek” a forradalom alanyaivá alakultak volna, tehát még azelőtt, hogy egy törvény köré csoportosultak volna, vagy valami köré, amely azt helyettesíteni képes. Woyzeck és Marie története – annak ellenére, hogy történelmileg meghatározott, pontosabban: Németország patkánylyukában játszódik, nem ad módot sem hősies agitációra, sem bármilyen irányított vagy oktató jellegű előadásra.”

(Jean-Christophe Bailly)

Mi marad a Woyzeck-ből? Semmi – semmi, kivéve Büchner művének rejtélyét, amelyet Nagy csodálatos módon megőriz: a látomás, a gyötrelem, a gyilkosság. A természet alantas parancsai, amelyek az embert egy fájdalmas bábuvá alacsonyítják le. A balsors atavizmusa. A végzetszerű szakadék.

(Frédéric Ferney, Le Figaro)