Eugène Ionesco

Rinocéroszok

A Théâtre de la Fronde (Franciaország) és a Festival d’Almada (Portugália) közös produkciója

Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. november 06.
Rendezte és előadja: Jean-Marie Sirgue
Díszlet-és jelmeztervező: Régine chourane & Roberto Cedron
Zenei összeállítás: Gianni Gebbia
Fénytervező: Marc Tuleu & Frédéric André

Ionesco, egyik elfelejtett szövege, melynek címe „Rinocéroszok”. Ez az elbeszélés mglepőnek tűnhet. Ugyanis valóban elbeszélésről van szó.
Az írás 1957-ben jelent meg, néhány hónappal a híres színdarab előtt és annak előképeként, de amíg a darab több szereplőt állí színpadra, addig a novellában csupán egyetlenegy szerepel: Béranger, aki elmeséli, hogy a kollégái és barátai hogyan alakultak át fokozatosan rinocéroszokká…
„Íme, hogyan lettünk nácik” – írta a német sajtó a darab düsseldorfi bemutatója kapcsán. Később Jean-Louis Barrault egy „burleszk rémálom”-ról beszélt, és „a Marx testvérek és Kafka találkozásának” nevezte. Habár a színmű sikere homályba borította az elbeszélés fogadtatását, Eugène Ionesco éleslátó és kétségbeesett képzelete már teljes mértékben jelen van itt, és a reductio ad absurdum módszerrel bizonyítja a totalitarizmus kifejlődését. „Eleinte annyira lenyűgözött a szöveg végletes tömörsége, hogy visszautasítottunk bármiféle rövidítést, »adaptációt«, és úgy döntöttünk, hogy Ionesco novelláját teljes egészében színpadra állítjuk. Az előadásnak ez az első változatát megközelítőleg 150-szer játszottuk szerte a világon.” 
Jean-Marie Sirgue
A Tours-i Színművészeti Központban végzett tanulmányai után (1974-76) Jean-Marie Sirgue számos színházi, pantomim-, tánc- és beszédtechnika-képzésen vett részt, majd a Tours-i Théâtre du Pratos állandó színésze lett. 1982-ben megalapította a Théâtre de la Fronde színházat. A társulat tevékenységeivel párhuzamosan színészként közreműködik J.-L. Dumont, Eric Krüger, Virgil Tănase, Guy Cambreleng által rendezett előadásokban is.

„Jean-Marie Sirgue elsősorban színész és rendező, a tevékenysége azonban az íráshoz is elvezette: színdarabokat, novellákat írt, valamint különböző művek feldolgozásait. Rövid és egész estés filmek forgatásain vesz részt, ezenkívül pedig tévé-forgatókönyveket ír az FR3 Tours csatorna »Blocks-notes« műsorának.”
„...nagyszerű színészi tehetség, aki egyszerre tud nevettetni és a szorongásba kergetni. Mintha csak arra várnánk, hogy lássuk, hogyan nő ki az orrszarva...”