Kvartett egy mikrofonra


Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. április 29.

Koncepció: Vava Ştefănescu
Társszerzők: Julien Trambouze (hangművész), Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mihai Mihalcea (előadók)
Időtartam: 60 perc
A díszlet a MAGNUM támogatásával készült
A projektet támogatja a Liternet
Ez a projekt a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának támogatásával készült
Független produkció, 2008
A „Kvartett egy mikrofonra” koreográfia-hang installáció, amely a bezártság, a távolság hiánya, és a másikkal való kapcsolat témáit boncolgatja, azt a gondolatot, hogy önnön létünk foglyai vagyunk. Valós idejű kompozícióról lévén szó, egyetlen vonatkozási- és támpontja a látható/hallható szituáció, amely 60 percen keresztül állandó. Minden gondolat – amolyan kulcsszavak, amelyek kiindulópontként szolgálnak – a hang mozgásával és a közönség tekintetével kapcsolódik össze, így más, teljesen váratlan gondolatok születnek meg... A jelenét véletlenszerűsége, melyet egy bizonyos összefüggés határoz meg, a befogadói rituáléknak szentelt figyelem nemcsak az állandó témákat, de a fikció és a valóság közti átmenet játékának varázsát is jelentik számomra.
Kvartett egy mikrofonra című produkciót 2008-ban több mint 15 alkalommal mutatták be, különböző helyszíneken és rangos fesztiválokon, Romániában és külföldön.
http://agenda.liternet.ro/cronici/cvartetpentruolavaliera.html
Vava Ştefănescu Romániában élő és alkotó koreográfus, táncos. A Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia szakának végzettjeként 2004-ben felvételt nyert a Paris 8 - URF Arts egyetem Nemzetközi művészeti együttműködés mesterképzőjére. Jelenleg a Bukaresti Nemzeti Táncközpont művészeti igazgatója. Művei egy sokrétű keresés eredményei, amely a táncnyelv tanulmányozásától a kísérletezésig terjed, miközben „radikális” színpadi formákkal él: koreográfiai installációkat (tárgyak és test számára) – The fiction of objects, Copy and Paste, Kvartett egy mikrofonra – vagy olyan színpadi formák, mint a Solo on-line, Három tánc Beckettre, Ghetto Blaster. Előadásait hazai és külföldi színpadokon is játsszák (London, Lipcse, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, Párizs stb.). Olyan előadások számára készített koreográfiákat, többnyire Mihai Măniuţiu rendezővel működve együtt, mint: A Felejtés (Uitarea) - közös koreográfia a franciaországi Sylvain Groud-dal -, Intrusa, Experimentul Iov, Pescuitorii de perle, 16 lecţii despre dezastrele amorului carnal, Odihna, Hosszú péntek (rendező: Tompa Gábor, Kolozsvári Állami Magyar Színház). Előadóként és koreográfusként közreműködött Visky András Júlia című darabjában, az Énekek énekében és az O vară fierbinte pe Iza című produkciókban (Mihai Măniuţiu rendezései).