Cvartet pentru o lavalieră


Sala Studio


Data premierei: 29 aprilie 2009

Concept : Vava Ştefănescu
Co-autori : Julien Trambouze (artist sonor), Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mihai Mihalcea (performeri)
Durata : 60 min
Sponsor realizarea decorului: MAGNUM
Proiect susţinut de Liternet
Proiect realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional
Producţie independentă 2008
“Cvartet pentru o lavalieră“ este o instalaţie coregrafic – sonoră ce pune în discuţie ideea claustrării, a lipsei de distanţă, a relaţiei cu celalălt, ideea că sîntem ostaticii propriei noastre existenţe. Fiind o compoziţie în timp real singurul punct de referinţă şi sprijin este situaţia vizibilă/audibilă, constantă timp de 60 de minute. Toate ideile - un fel de cuvinte cheie de la care se porneşte - vin în conjuncţie cu mişcarea sunetului, cu privirea publicului şi astfel se nasc alte idei foarte neaşteptate...Aleatoriul prezenţei condiţionate de un anume context, atenţia asupra ritualilor de percepţie, rămîn pentru mine preocupări continue dar şi fascinaţii ale acestui “du-te vino” între ficţiune şi realitate.
În 2008 Cvartet pentru o lavalieră a avut peste 15 reprezentaţii în spaţii sau festivaluri prestigioase, în România şi în străinătate.
http://agenda.liternet.ro/cronici/cvartetpentruolavaliera.html
Vava Ştefănescu este coregraf şi dansator, trăieşte şi lucrează în România. Absolventă a Univesitatăţii de Teatru şi Cinematografie, la secţia de creaţie coregrafică, în 2004 obţine masterul în Cooperare Artistică Internaţională la Paris 8 - URF Arts, Franţa. În prezent este director artistic al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. Lucrările sale sînt rezultatul unei căutări foarte diversificate, ce merge de la studiul limbajului de dans la experimentare, abordînd forme scenice ‘radicale’: instalaţii coregrafice (pentru obiecte şi corp) – « The fiction of objects » şi « Copy and Paste » sau « Cvartet pentru lavalieră » sau forme scenice ca «Solo on-line », « Trei dansuri de Beckett », « Ghetto Blaster ». Spectacolele sale sînt prezentate pe scenele naţionale şi internaţionale (Londra, Leipzig, Düsseldorf, Hamburg, Hanovra, Paris, …). Realizează coregrafie pentru teatru, cel mai des în complicitate artistică cu regizorul Mihai Maniuţiu : « Uitarea » coregrafiat împreună cu Sylvain Groud (Franţa), « Intrusa », « Experimentul Iov », « Pescuitorii de perle » de Bizet, « 16 lecţii despre dezastrele amorului carnal », « Odihna», «Vinerea Lungă » de Visky András în regia lui Tompa Gabor - Teatrul Maghiar Cluj. Ca interpret şi coregraf este implicată în mai multe spectaole: « Julieta » de Visky András în regia lui Mihai Măniuţiu, « Cîntarea Cîntarilor » în scenariul şi regia lui Mihai Măniuţiu, « O vară fierbinte pe Iza » în regia lui Mihai Măniuţiu.