Paysage inconnu

Compagnie Josef Nadj, Centre chorégraphique national d’Orléans, Franta

Sala mare

Dansatori: JOSEF NADJ, IVAN FATJO
Un spectacol de JOSEF NADJ, IVAN FATJO, AKOSH SZELEVÉNYI, GILDAS ETEVENARD
Concepție: JOSEF NADJ
Muzica si interpreți: AKOSH SZELEVÉNYI, GILDAS ETEVENARD
Luminile: CHRISTIAN SCHELTENS , asistenți: LIONEL COLET și MATHIEU LANDRE
Sunet JEAN-PHILIPPE DUPONT
Decor: JULIEN FLEUREAU și CLEMENT DIRAT
Director de producție: MICHEL CHIALVO


Data premierei: 01 decembrie 2014

Paysage inconnu evocă atracția pe care poate s-o aibă natura, peisajul organizat de om în atâtea tablouri, raportat la posibilitatea de a întâlni un animal. Nu e vorba de un peisaj abstract, ci de o panoramă reală, nu departe de Kanjiza, orașul natal al artistului, în Voivodina (fosta Iugoslavie).
„Peisajul necunoscut” din Kanjiza și figurile tutelare ale unor prietenii rodnice și misterioase care-l compun rămâne o extraordinară sursă de inspirație pentru Joseph Nadj. Acest peisaj interior se înfăţişează ca fiind al unui străin invitat la masă de convivii poeți și prieteni ai lui Joseph Nadj. Ottó Tolnai, poetul, Tihamér Dobó, pictorul vagabond, și Antal dit Toni Kovács, fostul luptător devenit sculptor, iau parte la cina bucolică a peregrinărilor spirituale în care arta și creația sunt trăsăturile esențiale.
Acestui peisaj neștiut și nedesăvârșit, înfruntând fragilitatea clipei, transformarea permanentă a naturii, mișcările creației, poezia pieirii și a urmei, fluctuația imaginară a existentului și sensibilului, pare să i se adreseze Joseph Nadj, cu complicitatea lui Ivan Fatjo și a muzicienilor Akosh S. și Gildas Etevenard.