Witold Gombrowicz

Ivona, principesa burgundiei

Teatr Slaski, Katowice, Polonia

Sala mare

Ivona
Agnieszka Radzikowska
 
Principele Filip
Michał Rolnicki
 
Regele Ignațiu
Grzegorz Przybył
 
Regina Margareta
Anna Kadulska
 
Șambelanul
Jerzy Głybin
 
Ciril
Maciej Wizner
 
Cyprian
Marcin Szaforz
 
Valentine
Roman Michalski
 
Innocente
Marek Rachoń
 
Prima și a doua mătușă a Ivonei
Ewa Leśniak, Krystyna Wiśniewska
 
Cerșetor
Zbigniew Wróbel
 
Isabella
Barbara Lubos
Doamne de la curte:
Dorota Chaniecka, Małgorzata Daniłow, Wioletta Smiolińska, Joanna Wawrzyńska, Jadwiga Wianecka
scenografia
Bianca Imelda Jeremias
 
regia
Attila Keresztes

Data premierei: 12 decembrie 2010

Ideea acestei producţii s-a născut la atelierul de teatru condus de Tadeusz Bradecki la Cluj, în noiembrie 2008, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa. Attila Keresztes, regizorul “Ivonei”, a fost unul din cei peste douăzeci de participanţi la acel seminar. Producţia “Ivonei” a Teatrului din Silezia a primit patronajul oficial UTE la Adunarea Generală Anuală din Palermo, 2009. În cadrul Festivalului Internaţional Gombrowicz din Radom Agnieszka Radzikowska şi Jerzy Głybin au fost distinşi cu premii de interpretare.

Keresztes îşi începe spectacolul Yvonne invers, cu finalul. Curtea este îmbrăcată, încă de la prima scenă, în doliu, iar expresia senină cu care începe piesa, „un apus de soare minunat”, este pronunţată cu teamă (nu putem trece cu vederea lumina însângerată de la orizont). În lumea lui Keresztes nu există speranţă. Regizorul, asemenea lui Truman Capote, reconstituie
crima cu sânge rece. El demonstrează faptul că voin- ţa de a ucide a existat cu mult înainte ca Yvonne să apară în curte. Nu se întreabă dacă omul poate fi rău, el urmăreşte mai degrabă trezirea acestui instinct.

(Aleksandra Czapla, Gazeta Wyborcza)

Ultima premieră a teatrului Śląski poate fi numită pe drept una dintre cele mai remarcabile piese ale acestui teatru din ultimii ani. Decorul şi costumele îndrăzneţe, jocul actoricesc excelent, mişcarea impecabilă umplu părţile spectacolului, pe durata a trei ore, în proporţie adecvată.

(Inga Niedzielska, Teatralia Śląski)