Heiner Müller

Kvartett

Fordította: Kurdi Imre

Stúdióelőadás a nagyszínpadon
1 óra 15 perc

Merteuil
Buza Tímea
 
Valmont
Demeter András

rendező
Tompa Gábor
 
díszlet- és jelmeztervező
Carmencita Brojboiu
 
dramaturg
Bodó A. Ottó
 
zenei összeállítás
Tompa Gábor
 
rendezőasszisztens
Magyari Etelka

A bemutató dátuma: 2006. december 13.
 

"Tíz évvel a kiváló drámaíró és színházi ember halála után is úgy tűnik, hogy Heiner Müller színháza semmit sem veszített költői erejéből, sőt, éppen „ellenkezőleg”.
A Kvartett című darabjában, amelyben a Veszedelmes viszonyok fantomjai tombolnak, a két főszereplő szerelmének és szexuális viszonyának gátlástalansága valódi polgárháborúba torkollik, a kölcsönös emberi függés „harcterévé” válik, amelyet csak a halál „oldhat fel”.
A német drámaíró pontosan meghatározza a helyszínt: „szalon a francia forradalom előtt, vagy bunker a harmadik világháború után”. A szöveg virtuozitása mindkét színész részéről különleges hozzáállást igényel, hiszen az előadás folyamán több szerepet is el kell játszaniuk, ráadásul egymás között váltogatják a nemeket s szerepeket, és mindennek a tetejébe, ott az átütő erejű, színházi nyelven megfogalmazott, jól artikulált szöveg, illetve annak gyilkos humora.
Ez Heiner Müller első olyan darabja, amelyben magánéletének problémáiról szól, saját viszonyulásáról a nőkhöz, de nem önéletrajzi mű formájában. Ellenkezőleg: miközben csontig hatol a hatalmas emberi anatómiában, a nézőt kényszeríti arra, hogy saját múltjával, a tulajdon bűneivel szembesüljön egy olyan modern purgatóriumban, amely az emberiséget fenyegető katasztrófával összefüggésben a kultúra és a természet kihalásának veszélyét hordozza, és ahol a nemek közötti kapcsolatok tönkremenetele kétségkívül aktuális téma marad."

Tompa Gábor

A bemutató dátuma: 2006. december 13.
Az előadás időtartama: 1 óra 15 perc

Az előadást a Csepűrágó Alapítvány, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nottara Színház (Bukarest) és a Metropol Ifjúsági Színház (Bukarest) hozta létre.
Partnerek: Égtájak Iroda (Budapest), ARCUB (Bukarest) és a Román Színházi Szövetség (UNITER).

Támogatók: a Magyar Kulturális Intézet (Bukarest), TENDER (Bukarest), valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM - Budapest).