Albert Camus

A pestis

Luxemburgi Nemzeti Színház (Luxemburg)

Stúdió
HU
RO
EN
12+
1h szünet nélkül

Marie Jung
François Camus

Rieux doktor egy döglött patkányt fedez fel egy küszöbön. Néhány nappal később egy hírügynökség bejelenti, hogy még aznap több mint hatezer patkányt gyűjtöttek össze. A helyzet egyre aggasztóbb. Rieux bérházának gondnoka erőszakos és rejtélyes betegség áldozatául esik. Egyre több ember hal meg. Sok vonakodás és bürokrácia után Rieux eléri a hatóságoknál, hogy vegyék tudomásul a járványt és zárják le a várost. A város fokozatosan elszigetelődik.

A pestis nem csupán egészségügyi válság, hanem egy mélyebb politikai, társadalmi és mindenekelőtt személyes válság metaforája. Albert Camus regénye a halál, az elszigeteltség és a kétségbeesés, a szeretet, a szolidaritás és a felszabadulás története: az abszurd, a felháborodás és az emberség krónikája.

Frank Hoffmann rendezésében Albert Camus egyik főművének, A pestisnek a lényegére koncentrál, és olyan formát talál számára, amely különösen kedvez a teatralitásnak.

Az eredeti mű szelleméhez hűen Florian Hirsch Hoffmannal vállvetve egy igazi ötfelvonásos drámát alkot meg számos szereplővel – két magával ragadó színész, Marie Jung és François Camus alakításában, akiket 2021-ben az első Luxemburgi Színházi Díjjal tüntettek ki alakításukért.


Rendező: Frank Hoffmann
Adaptálta: Florian Hirsch
Dramaturg: Florian Hirsch
Jelmeztervező: Denise Schumann
Zene: René Nuss
Rendezőasszisztens: Tiphanie Devezin / Marie Paule Greisch
Production manager: Antonia Kohler