Nem akarok - Nemes Nagy Ágnes 100


Stúdió
1h 5' szünet nélkül

Tempfli Erik
Hegedűs Bori
Vecsei H. Miklós
Juhász Anna

Különleges, meghitt koncertszínházi előadással emlékezik Nemes Nagy Ágnesre a Nem akarok előadás, amely január 14-én kolozsváron a Kolozsvári Állami Magyar Színházban mutatkozik be. 

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő, esszéíró, műfordító, pedagógus, a XX. századi magyar irodalom meghatározó alkotója. 2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum az ő születésének századik évfordulója tiszteletére centenáriumi évet hirdetett és számos eseménnyel, irodalmi és zenés programmal tisztelet állított a máig nagyhatású költői életmű előtt. Ennek a kiemelt évnek a keretében valósult meg a Nem akarok című, Nemes Nagy Ágnes életét bemutató koncertszínházi előadás, melynek rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora és az előadás szerkesztője Juhász Anna irodalmár. 

Nem akarok – születés, család, bezártság, felnövés, mester, vallás, iskola, háború, szerelem, döntés, utazás, saját hang. Erő, nőség, veszteség, magány, kapaszkodó, vers, esszé. Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs. És Szerb Antal, Babits Mihály, Pilinszky János, Ottlik Géza, Mészöly Miklós, Polcz Alaine.  

Nem akarok egy meghitt, zenére fogalmazott életmű négy hangra komponálva, ahol nemcsak egy XX. századi, meghatározó irodalmi életút elevenedik fel, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez, míg dalként kedvenc Nemes Nagy Ágnes verseink csendülnek fel. A koncertszínházi előadás a 100 évvel ezelőtt született Nemes Nagy Ágnest idézi meg a színpadon, az erős, a szigorú, a törékeny, a bátor költőt, aki, amikor azt mondja versében, hogy „egy szót se szóltam”, na akkor mondja a legtöbbet: életről és halálról, hitről és vágyról. Ez tükröződik a zenére fogalmazott életmű-előadásban is.  

 Az előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg. 

Szerkesztő: Juhász Anna 

Színpadra alkalmazta: Horváth Panna