Eugène Ionesco

A székek

Luxemburgi Nemzeti Színház (Luxemburg)

Stúdió
HU
RO
EN
1h 15' szünet nélkül

Patrick Le Mauff
Oana Pellea

rendező
Tompa Gábor
 
díszlet- és jelmeztervező
Dragoș Buhagiar
 
zene és hangeffektek
Rene Nuss
 
dramaturg
Florian Hirsch
 
rendezőasszisztens
Maximilien Ludovicy
 
gyakornok
Maria Binica
 
produkciós vezető
Antonia Kohler

Az öregember: Felség, nincs több kívánságunk az élettől. Megdicsőültünk, s ezután akár meg is halhatunk… Hála az égnek, hogy ilyen hosszú és békés esztendőkkel ajándékozott meg bennünket... Érdemes volt élnem. Teljesítettem missziómat. Nem éltem hiába, üzenetemet megismeri a világ… A világ, vagy legalábbis ami megmaradt belőle. 

​1961-ben Bertrand Poirot-Delpech ezt a darabot „a legtökéletesebb modern tragédiának” tekintette. Ionesco harmadik, 1952-ben írt darabja ma már vitathatatlanul sikeres. A székek témája, a szerző szavaival: „az ontológiai üresség” – de egyben személyes dráma is, amely tükröt tart a lelkiismeret elé. Megtaláljuk benne a gyermekkor utáni vágyakozást, a bűntudat érzését, az öregkor és a halál borzalmát. Ugyanakkor vígjáték is, amelynek bohóckodásai, szóviccei, paródiái és piruettjei gyakran megnevettetnek. És balett: a székek táncjátéka, amelyeket egy fantasztikus örvénylés felgyorsított mozgása megsokszoroz, miközben üresen maradnak.

Patrick Le Mauff színész és rendező. A hetvenes évek végén Denis Guénoun és Bernard Bloch mellett az Attroupement társulat, valamint később az Attroupement 2 alapítója. Ezután megalapította a Place Publique társulatot azzal a céllal, hogy színházat játsszon a cirkuszi sátorban. A társulattal Brecht, Turini, Schönberg műveit vitte színpadra... Ezzel párhuzamosan színészi karriert futott be, színpadon és filmvásznon. Patrick Le Mauff rendszeresen fellép Wajdi Mouawad darabjaiban, akinek európai érvényesülését támogatta, többek közt szerepelt a Littoral és a Forêts című előadásokban. 2000–2006 között a Francophonies en Limousin fesztivál igazgatója volt.

Oana Pellea román színésznő számos díjat kapott színházi és filmszerepeiért. 1962-ben született Bukarestben, a Román Színház- és Filmművészeti Akadémián tanult, majd számos színházi és filmes produkcióban játszott. Legutóbb elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) részéről, valamint a Román Kulturális Alapítvány díját, kiemelkedő nemzetközi karrierjéért. Számos nemzetközi színházi fesztiválon képviselte Romániát, többek között az Európai Színházi Unió évenkénti fesztiválján.

Támogatók: Luxemburgi Fracia Intézet, Románia Luxemburgi Nagykövetsége, Brüsszeli Román Kulturális Központ