Szophoklész

Oidipusz király

Visky András szövegváltozata Babits Mihály, Csengeri János és Csíky Gergely fordításainak felhasználásával

Stúdióelőadás a nagyszínpadon
1 óra 10 perc.

Oidipusz
Bíró József
 
Iokaszté
Kézdi Imola/Péter Hilda
 
Kreón
Salat Lehel
 
Teiresziasz
Hatházi András, Sinkó Ferenc
 
Hírmondó
Orbán Attila
 
Pásztor
Galló Ernő
 
Szphinx
Skovrán Tünde
 
Kar
Balla Szabolcs, Fogarasi Alpár, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin
 

rendező
Mihai Măniuţiu
 
dramaturg
Visky András
 
díszlet- és jelmeztervező
Cristian Rusu
 
a rendező munkatársa
Borsos Levente
 
előadásvezető
Borsos Levente
 
súgó
Kerezsy Imola

A bemutató dátuma: 2006. április 02.
 

Thébában járvány dúl, és ez a kétségbeejtő jelen a múltból fakad. Miért küldték az istenek a városra a halálos vészt? A Kar újra a város egykori megmentőjeként tisztelt királyától, Oidipusztól reméli a megoldást.
Kreón, a király sógora azt a jóslatot kapja, hogy a romlást a városra Laiosz király gyilkosának jelenléte hozta. Oidipusz átokkal sújtja a gyilkost, és parancsot ad az elfogatására.
Egyedül a vak Teiresziasznak adatik meg a tisztánlátás. Talányos válasza a király ellen szegezett vád: a gyilkos, akit kutat, s akire átkot szórt, ő maga, aki saját anyjával, Iokasztéval él vérfertőző viszonyban. A gyilkos kilétének felfedése egyben a szörnyű bűn elkövetésével vádolt Oidipusz valós identitásának tragikus keresése is. Az egyetlen életben maradt szemtanúval, a Pásztorral való találkozás a feloldozást vagy a bukást hozhatja. Kétségeit a Hírmondó érkezése látszik eloszlatni, aki Polübosznak, Oidipusz vélt apjának halálhírét hozza. A király azt hiszi, a jóslattal ellenkezőleg, apját nem ő ölte meg, de továbbra is rettegésben tartja a vérfertőzés gondolata, melyre a Hírmondó megnyugtatásképpen kimondja: Oidipusz nem Polübosz és Meropé vér szerinti fia! Iokaszté esedezve kéri férjét, hagyjon fel a kutatással.
A Szfinx titokzatos jelenléte emlékeztet: Oidipusz király csak az ő rejtélyét volt képes megfejteni, de mihelyt önmagával került szembe – bölcsessége elhagyta. A Pásztor előbb vonakodik a vallomástól, de miután erőszakkal kényszerítik a vallomástételre, Théba királya egy pillanat alatt a mélybe zuhan. Oidipusz öntudatlanul és ártatlanul esett a legszörnyűbb bűnbe: sejtelme sem volt arról, hogy akit megölt, a saját apja, és akivel együtt él, az a saját anyja. Büntetése az önkeze általi megvakíttatás. Elhagyja királyi székét, vak koldusként távozik a városból, amelynek királya volt.A bemutató dátuma: 2006. április 2.
Az előadás időtartama: 1 óra 10 perc.


Az előadás létrejöttét támogatta: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.