Ken Ludwig

Botrány az operában

Készült Bátki Mihály és Kállai István fordításának felhasználásával

Nagyszínpad
2 óra 20 perc

Max, Saunders titkára
Galló Ernő
 
Maggie, Max barátnője
Györgyjakab Enikő
 
Saunders, Maggie apja, a clevelandi operatársulat igazgatója
Boér Ferenc
 
Tito Merelli, világhírű tenor
Hatházi András
 
Maria, Tito felesége
Kató Emőke
 
Londiner
Balla Szabolcs/ Szűcs Ervin
 
Diana, szoprán
Vindis Andrea
 
Julia, az Operabarátok Körének elnöke
Borbáth Júlia

rendező
Bokor Péter
 
dramaturg
Nagy Noémi Krisztina
 
díszlettervező
Puiu Antemir
 
jelmeztervező
Anca Marcu
 
színpadi mozgás
Sinkó Ferenc
 
zenei munkatárs
Incze G. Katalin
 
a rendező munkatársa
Borsos Levente
 
előadásvezető
Borsos Levente
 
súgó
Bálint Zsófi

A bemutató dátuma: 2006. január 18.

Szenzációs hír lebegi be Cleveland város hétköznapjait. A világhírű tenorista, Tito Merelli fellépésével készül megtisztelni a vidéki opera lelkes közönségét. A szereplők életük megváltójaként várják a nagy „il Magnificot”. Az operatársulat igazgatója Saunders egetverő bevételekre számít, Julia, az Operabarátok Körének elnöknője végtelen rajongását készül „bármilyen formában” kifejezni, Diana egy kis „protekcióra” vágyik, Maggie pedig a gyerekes szerelmi vágyait próbálja valóra váltani. Még a londiner is mindenáron a szolgálatait próbálja felajánlani a világsztárnak. Max, Saunders titkára pedig az óriási káosz közepette mindenkinek megpróbál megfelelni.
A szenzációként meghirdetett előadás napján, utolsó pillanatban betántorog Tito, mindenki meglepetésére a feleségével Mariaval, akit senki sem várt. Az előadásnak kezdődnie kell, mindenki sürgetné Merellit, aki viszont teljesen kimerült, ráadásul a felesége is hirtelen elhagyja. Túladagolja magát a gyógyszerével, és kidől... Mindenki vágya meghiúsulni látszik.
Hogy milyen bonyodalmak árán lesz mindebből mégis happy end, hogyan simul el a botrány az operában – maradjon meglepetés a nézők számára.
A Ken Ludwig sikerdarabját, a közelmúlt egyik legnépszerűbb komédiáját majdnem 200 alkalommal játszták világszerte, több mint egy évig futott a Broadway-en, Párizsban és Londonban, ahol a híres zeneszerző, Andrew Lloyd Webber vitte színre. Az előadást az év legjobb komédiájának járó Olivier díjjal jutalmazták, hét Tony díjra jelölték, ebből kettőt sikerült is elnyernie. Ezen kívül négy Drama Desk díjat, és három Outer Critics Circle díjat is elnyert. Ken Ludwig sikerdrámáját 16 nyelvre fordították le és 25 országban mutatták be.
„Egy hibátlan szerkesztésű, helyzet- és jellemkomikumban végtelenül gazdag, tipikusan jól megcsinált darab” – vallja az előadás rendezője, Bokor Péter, aki másodjára rendez a Kolozsvári Magyar Színházban Timberlake Kinek kell a színház c. műve színrevitele óta (2000).
Az előadást csak 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk.
A bemutató időpontja: 2006. január 18.
Az előadás időtartama: 2 óra 20 perc