Sütő András

Az álomkommandó

a budapesti Vígszínház vendégjátéka

Nagyszínpad

Hoffmann Juliusz, Manó szerepében
Fesztbaum Béla
 
Frank Aurél, Dr. M. szerepében
Hegedűs D. Géza
 
Hoffmann Tamás, Robi szerepében
Molnár Áron
 
Erika, Krisztina szerepében
Tornyi Ildikó
 
Dr. Adler
Lukács Sándor
 
Zénó
Tahi Tóth László
 
Mussfeld
Mihályfi Balázs
 
I. Belügyi Biztos
Lajos András
 
II. Belügyi Biztos
Telekes Péter
 
I. Sonderes
Kocsó Gábor
 
II. Sonderes
Dolmány Attila
 
III. Sonderes
Gere Dénes Ákos
 
IV. Sonderes
Varga Tamás
 
Súgónő
Igó Éva
Valamint: Éder Csaba, Hajdú Ádám, Hajdu György, Hammel Attila, Kása Kelemen, Kocsis Mihály, Kovács Tamás, Márton József, Nagy Péter, Venczel Zsolt és a Pesti Színház műszaki munkatársai.
rendező
Szász János
 
díszlet- és jelmeztervező
Vereckei Rita
 
koreográfia
Soós Attila
 
dramaturg
Kovács Krisztina
 
videó
Bánki Ákos, Szöllősi Géza, Zana Krisztián
 
szcenikus
Krisztiáni István
 
világítás
Csontos Balázs
 
súgó
Zsolnay Andrea
 
előadásvezető
Röthler Balázs
 
a rendező munkatársa
D. Mucsi Zoltán

A bemutató dátuma: 2015. június 03.
Az előadás időtartama 2 óra 15 perc egy szünettel.

Sütő András drámája az elmúlt évtizedek magyar irodalmának egyik legeredetibb, felelősségteli írása, mely egy nehéz történelmi helyzetben vall a színház szerepéről és a művészet erejéről, hivatásról és erkölcsről. Őszinte tisztasággal beszél a hatalommal való szembenállás lehetőségeiről.
Színházi próba zajlik a színpadon. A darab az auschwitzi Mengele-laboratóriumban játszódik, a Sonderkommandó lázadásának idején. A darabbeli színház igazgatója játssza Mengelét, a dráma írója és rendezője pedig Manót, a laboratóriumi szolgát, aki ikergyerekei életéért harcol, és az álmaikat meséli Mengelének, hogy kísérleteihez pszichológiai anyagot szolgáltasson, s így ne kelljen meghalniuk. Amikor kiderül, hogy a fiát mégis megölette Mengele, a gyilkossal is alkut kötő kisember egy pillanatra hőssé próbál válni, s pisztolyt fog Mengelére, de elsütni nem tudja.
A próbált darab belső színházi valósága egybefonódik a kor külső valóságával. A színpadon játszódó darab szerző-rendezőjének a fiát ugyanis államellenes összeesküvés miatt börtönbe akarják zárni. A fiú a színházban próbál elbújni a belügyesek elől, s az apja segítségét kéri, aki azt tanácsolja neki, hogy öltözzön be Sonderkommandósnak, de lebuknak. A próbát mégis folytatják, mert az előadást meg kell tartani, de folyamatos ellenőrzés és megfigyelés alatt kell tovább dolgozniuk...
"Talán nem önáltatás, hogy drámám időszerűsége nem múlt el létrejöttének történelmi idejével. Nem múlhatott el, mert a mindennapos jelenség – mint például az emberi szabadság lábbaltiprása – nem föltétlenül napi jelenség. Mi több: korszakok jönnek és mennek – a megaláztatás pedig marad, a sovén gyűlölet tartósan garázdálkodik. Meddig vajon? Az álomkommandó erre a kérdésre is választ keres kényszerű megalkuvások, véres lázadások, álmok és remények örök hullámzásában." Sütő András
Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk!