Matei Vişniec

Le Cabaret des Mots


Stúdió

Szereplők: Zoé Besmond de Senneville, Sarah Blamont, Anna Cottis, Maud Dhénin, Mathilde Ferron, Sacha Guitton, Lucas Henaff, Victor Quezada-Perez, Marc Rizot, Elie Salleron
rendező
Maud Dhénin & Victor Quezada Perez

A bemutató dátuma: 2014. május 27.
Francia nyelvű előadás  román nyelvű felirattal.
Képzeld el egy ember agyát, amelyben szavak élnek, minden lehetséges szó, szép és csúnya szavak, költőiek és hétköznapiak egyaránt.
Az agy képkereteiben alvó bohócok laknak, bennük testesülnek meg a szavak. Hamarosan mindannyian kilépnek a keretekből, hogy bemutassák és megvédjék a szót, melyet jelképeznek. 

 A Le Cabaret des Mots (A szavak kabaréja) című darab szerzője Matei Vişniec, 1987 óta Párizsban élő román drámaíró. A szöveg szubjektív utazás egy belső szótárban, melyből eredeti színházi előadást hozott létre Maud Dhénin és Victor Quezada-Perez. Az előadás Matei Vişniec az Ile de France-i Umbral Társulatnál töltött írói műhelymunkájának eredménye.
Ez a „kabaré” minden idők szavairól beszél, melyeket egy-egy bohóc mutat be, a szótól függően ördögi, szemtelen vagy költői módon.  Szöveg, zene és dalok keverednek az előadásban, csodálatos kabaré-világot hozva létre.

Matei Vişniec végül felidézi a nyelv erejét, az ideológia groteszk voltát és elítéli a totalitarizmust, a költői darabot ezáltal szociális és időtlen dimenzióba emelve.