Heiner Müller

Opera du dragon

Színház és marionettek

Stúdió


A bemutató dátuma: 2013. március 23.
Időtartama: 1 óra 20 perc szünet nélkül
Francia nyelvű előadás, román nyelvű fordítással

La Cie Théâtre de Romette. Centre Dramatique National de Montluçon (Franciaország), közreműködésben a romániai Francia Intézettel
 
Volt egyszer egy sárkány, amely erős lelkével egy egész várost megmentett a kolerától. A hálás városlakók jótevőjük védelmét kérték, cserébe önkéntesen alávetették magukat zsarnoki elvárásainak. A sárkány többek között azt kérte, hogy minden évben egy szüzet áldozzanak fel neki. Attól függetlenül, mennyire volt sikeres az év, a városlakók eleget tettek a hagyománynak, egészen addig, amíg az áldozatként kijelölt szűz, Elsa, el nem kezdett tiltakozni. Megjelent egy lovag – az örök Lancelot –, aki megpróbálta elhinteni a lázadás magvát.
Az Evguéni Schwartz Sárkányából ihletődött L’Opera du Dragon egyidőben színházi mese, mítosz-sürítmény és politikai tanmese, amelyben Heiner Müller a rá jellemző költői tömörséggel és magvas humorral tesz fel sorsdöntő kérdéseket: szabadnak született az ember? Van bátorsága megdönteni a zsarnoki uralmat – és milyen feltételek mellett?