Samuel Beckett

Godot-ra várva

A prágai Nemzeti Színház vendégelőadása

Nagyszínpad
2 óra 30 perc egy szünettel

Estragon
David Matásek
 
Vladimír
David Prachař
 
Pozzo
Ondřej Pavelka
 
Lucky
Jan Kačer
 
Fiú
Vojtěch Lavička, Vlastimil Kaňka

rendező
Michal Dočekal
 
fordítás
Patrik Ouředník
 
díszlettervező
David Marek
 
jelmeztervező
Hana Fischerová
 
dramaturg
Lenka Kolihová Havlíková

A bemutató dátuma: 2013. április 13.
Az előadás időtartama: 2 óra 30 perc egy szünettel

Az előadás oldala a prágai Nemzeti Színház honlapján

A kétfelvonásos drámának – amelynek témája a végtelen, sivár várakozás valakire, aki talán értelmet adhat az emberi életnek – számtalan, gyakran egymásnak ellentmondó értelmezése született.
 
A főszereplők, Vladimir és Estragon, a vén bohócok és csavargók, egy fa alatt ülnek és a Godot nevű valakire várnak, akinek érkezése azonban napról napra késik. Látszólag összefüggéstelen töredékekből felépülő párbeszédeik semmi különöset nem árulnak el a két férfiról. Főszereplők helyett mintegy nézőkké válnak az előadáson belül, az elnyomás és erőszak, az emberi társadalom ősrégi kötelékeinek stilizált víziójában.
 
Pozzo, a nagyszájú zsarnok megvakul, Lucky pedig, locsogó rabszolgája, aki a rakomány és az ostorcsapások súlya alatt görnyedezik, belenémul a hiábavaló tiltakozásba. A két főszereplő kíméletlen, részben pantomimszerű játékkal válaszol erre a látványosságra, amelyből nem kínálkozik kiút. Kacérkodnak az öngyilkosság gondolatával – de mégiscsak egyszerűbb a megváltásra várakozni.
 
Beckett legünnepeltebb drámájának ősbemutatóját 1953-ban tartották, és mérföldkövet jelentett a modern színház fejlődésében.