Marie Jones

Kövekkel a zsebében

Fordította: Tamás Anna
Tamás Anna

Stúdió
RO
1 óra 15 perc

Jake Quinn
Bíró József
 
Charlie Conlon
Hatházi András
 

rendező
Keresztes Attila
 
díszlettervező
Keresztes Attila
 
jelmeztervező
Varga-Járó Ilona
 
előadásvezető
Borsos Levente
 

 
 
 
A bemutató dátuma: 2002. március 13.
Díjak
A British Council díja egy kortárs brit dráma legjobb romániai előadásáért (2002, UNITER-Gála)
Hatházi András – Legjobb férfialakításért járó díj – Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja (2002, Kisvárda), Látvány-Színház Fesztivál (2002, Marosvásárhely)
Az előadás honlapja: www.kovekkel.ro


"Csendes völgy" címmel amerikai film készül egy írországi kis faluban. A forgatás a megszokott „forgatókönyv” szerint zajlik: a sztár hisztizik, és szénanáthája miatt fölöslegessé válik két kamion Hollandiából hozott friss virág, a vezető asszisztens kidobatja a részeg statisztát, a másodasszisztens „tutira a csúcsra tör” és hordja a rendezőnek a kávét, a díva pedig aggódik az ákcentusa miatt. A helybeliek statisztálnak, ingyen etetik a családjukat a konyhán és napi 40 fontért tőzeget ásnak rusztikus módra, táncolnak, és birtoktalanul néznek míg a háttérben nagytotálban a Blasket Szigeteket filmezi a kamera. Aztán egyszercsak az egyik drogos fiú öngyilkos lesz. Az egyébként is kidobandó élővirághalmazt az amerikai sztár saját költségén a kápolnába szállíttatja, és a temetés utáni forgatáson épp az esküvővel fűszerezett heppiend kerül a kamerák elé… Életünk súlya kövekként húzza zsebünket.
Mindez a színpadon úgy elevenedik meg előttünk, hogy az összes szereplőt, a forgatási stábtól a helybeliekig két statiszta, Jake Quinn és Charlie Conlon játsza el nekünk, egyik pillanatról a másikra váltva át önmagából hollywoodi filmsztárrá, majd vezető asszistenssé, riporterré, kidobófiúvá, lázongó helybélivé stb. Marie Jones Kövekkel a zsebében című műve a világ színpadain közönségsikernek örvendett a londoni West Endtől a Broadwayig, Bécstől és Budapesttől Sydney-ig. Három évvel a belfasti ősbemutató után a Kolozsvári Állami Magyar Színház is bemutatta a színművet, melyet a 2000, illetve a 2001-es év Legjobb vígjátékának ítéltek írországi és nagy-britanniai szakmai fórumok.
A bemutató időpontja: 2002. március 13.
Az előadás időtartama: 1 óra 15 perc