Witold Gombrowicz

Yvonne, burgundi hercegnő

Teatr Slaski, Katowice, Lengyelország

Nagyszínpad

Yvonne
Agnieszka Radzikowska
 
Fülöp herceg
Michał Rolnicki
 
Ignác király
Grzegorz Przybył
 
Margit Királyné
Anna Kadulska
 
Kamarás
Jerzy Głybin
 
Ciril
Maciej Wizner
 
Cyprian
Marcin Szaforz
 
Valentine
Roman Michalski
 
Innocente
Marek Rachoń
 
Első és második nagynéni
Ewa Leśniak, Krystyna Wiśniewska
 
Koldus
Zbigniew Wróbel
 
Isabella
Barbara Lubos
Udvarhölgyek:
Dorota Chaniecka, Małgorzata Daniłow, Wioletta Smiolińska, Joanna Wawrzyńska, Jadwiga Wianecka

díszlet- és jelmeztervező
Bianca Imelda Jeremias
 
rendező
Keresztes Attila

A bemutató dátuma: 2010. december 12.
Keresztes fordítottan, a fináléval kezdi az Yvonne-ját. Az udvar az első jelenettől kezdve gyászfeketébe van öltözve, és a vidám kifejezés „csodálatos naplemente”, amellyel kezdődik az előadás, rémülettel van kimondva (lehetetlen figyelmen kívül hagyni véres fényt a látóhatáron). Keresztes világában nincs remény. A rendező, Truman Capote-hoz hasonlóan, hidegvérrel rekonstruálja a bűntényt. Megmutatja, hogy a gyilkosság döntése sokkal azelőtt született
meg, hogy Yvonne megjelent volna az udvaron. Nem azt kérdezi, hogy az ember lehet-e rossz, inkább azt követi, hogy hogyan ébred benne a rossz.

(Aleksandra Czapla, Gazeta Wyborcza)
A Śląski Színház legújabb bemutatóját nyugodtan besorolhatjuk a színház egyik legjobb darabja közé, amelyeket az elmúlt években vitt színre. Merész díszlet és jelmezek, remek színészi játék, nagyszerű mozgás tölti ki a három órás előadás részeit megfelelő arányban.

(Inga Niedzielska, Teatralia Śląski)


Az előadás ötlete egy Tadeusz Bradecki által vezetett workshopon született meg 2008 novemberében Kolozsváron, az Európai Színházi Unió fesztiváljának keretében. Keresztes Attila, az előadás rendezője a húsz résztvevő egyike volt. A Sziléziai Wyspianski Színház előadása az UTE hivatalos pártfogásában részesült az UTE 2009-ben Palermoban rendezett közgyűlésén. A Radomi Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon Agnieszka Radzikowska és Jerzy Głybin alakításdíjban részesültek.