Madách Imre

Csak tréfa

Felolvasószínház

Stúdió


A bemutató dátuma: 2010. május 12.

Csak tréfa, vígjáték ez is, keserű vígjáték. A világ álnokságáról szól, a szerencse forgandóságáról. Az áldozat egy poéta – természetesen húszéves, mint a szerző –, poéta, de emellett politikus is, forradalmár is, drámaíró és színész is, és főként szünet nélkül lobbanékonyan szerelmes is. Hősünk bámulatra méltó sokoldalúságához még hozzátehetjük, hogy Hamlet is, és Athéni Timon is. Sőt – bár akkor még Petőfi is csak pontosan húszéves –, szakasztott ifjú Petőfi is. S minden téren és minden szenvedélyben az abszolútum igényében ég.
E sokoldalú és soha nem alkuvó ifjú lelket pillanatok alatt annyi megpróbáltatás éri, hogy az egy hosszú élet minden csapásának is sok volna. Pénzét elperelik, a barátja megfúrja, hívei elárulják, s a nők – az a sok nő, akibe mindbe egyszerre szerelmes – egytől egyig máshoz mennek férjhez… A színdarab második felét a csalódott ifjú átkai töltik be, amíg csak egy méregpohár véget nem vet zaklatott és boldogtalan életének.
Az ifjú Madách zsenije mellett szól, hogy még e méregpohárnál is fenntartja, hogy mindez komédia – vagy ahogy darabja címében mondja: Csak tréfa.

Szereplők:
Zordy Lorán: Fogarasi Alpár
Széphalmi Etelka: Kali Andrea
Jolán, a leánya: Albert Csilla
Jenő, a fia: Köllő Csongor
Gróf Andaházy: Dimény Áron
Zenő, a neje: Kántor Melinda
Ilka, a leánya: Pethő Anikó
Perédy, jogász: Orbán Attila
Bianka, dalszínésznő: Skovrán Tünde
Piroska, Széphalminé szobalánya: Vindis Andrea
Kondor: Laczkó V. Róbert
Hars: Buzási András
Szendrődy: Farkas Loránd
Rendező: Salat Lehel
A dalok szerzője: Szép András