Nola Rae

Dracula the Clown

A Csepürágó Egyesület és a London Mime Theatre produkciója

Stúdió

Drakula, Van Helsing
Bogdán Zsolt
 
Bram Stoker
Liviu Matei
 
Madam Bloodbath
Csutak Réka
 
Egy ápolónő
Szabó Jenő / György László

díszlet- és jelmeztervező
Matthew Ridout
 
zeneszerző
Iosif Herţea
 
írta és rendezte
Nola Rae

A bemutató dátuma: 2010. február 27.

Egy másfajta Drakula
 „Szín, zene, báb- és mímtechnika ötvözete. A (tetszik vagy sem) Románia védjegyévé vált hírhedt Drakula tragikomikus története. A szereplőink? Egy megtépett, megvénült, sajnálatraméltó gróf, aki a saját maga állította csapdába esett és nem menekül belőle. Egy műfogsort viselő gróf, aki már képtelen denevérré átváltozni és vért szívni. Aki már csak halvány mása a hajdanvolt erőteljes és félelmetes vámpírnak. Madam Bloodbath a boszorkányként elhíresült Báthory grófnő szenvedélyes és komikus mása, aki rég elvesztette szépségét és fiatalságát, de aki még mindig szüzek vérében akar mindenáron fürödni. Van Helsing egy vámpír-vadász, aki elszörnyed, amikor azzal szembesül, hogy mivé változott a hírhedt Drakula. No meg egy új szereplő, Bram Stoker, kishivatalnok, aki őket „menet közben” megírja. Valamint a felsoraltakat kiegészítő bábok.
Drakulát mindenütt ismerik, története pedig kifejezetten alkalmas arra, hogy a vizualitást előtérbe helyező színház tárgya legyen, illetve hogy egy rém-történet komikus mesévé változzon. A szerző szándéka az volt, hogy rámutasson, milyen gondokkal szembesül egy vámpír. Hiszen számunkra mára gyengévé váltak, közel a teljes eltűnéshez, és sokkal több dologtól kell már tartaniuk, mint a fokhagymától vagy a nappali világosságtól.”        
Nola Rae
, szövegíró, rendező  (London Mime Theater)
Az előadás ötlete 2006-ban körvonalazódott, amikor Nola Rae és hajdani tanítványa, Liviu Matei, sok év után Brassóban újra találkoztak, és megegyeztek egy közösen létrehozandó projekt tervében.
Az előadás szövegkönyve a közeljövőben Angliában nyomtatásban is megjelenik.
Nola Rae-t, a világhírű mímust 2008-ban Nagy-Britanniában Erzsébet királynő a „Member of The Most Excellent Order of The British Empire” ranggal tüntette ki.
Bogdán Zsolt, Drakula alakítója ugyanabban az évben „A Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjét” tudhatta magáénak.
Az előadást fordítás nélkül, angol nyelven játsszák.