Vörös István

Kőválasz

A budapesti Baltazár színház vendégjátéka

Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. október 11.

Az 1998. februárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne "ahhoz képest" ítéljék meg, hanem önmagukért. Az Alapítvány célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon. Minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani. A rendszeresen színházba járókon kívül olyan embereket is szeretne a publikum soraiba bevonni, akik eddig nem látogattak más színházakat, de akiknek szociális érzékenységét a Baltazár Színház darabjai felébresztik.


A Kőválasz című előadás egy család történetét meséli el 1944-tól, a II. Világháborún át napjainkig. Azt a kérdést feszegeti, hogy a háború mennyire változtatja meg az ember értékrendjét, arról, hogy miért nem tudjuk a békét kellőképpen értékelni békeidőszakban. Miért kell ahhoz háború, hogy értékeljük a békét? Miért kell megbetegedni ahhoz, hogy az egészséget értékeljük? A történetet egy kabaré (vagy nevezzük orfeumnak) műsorszámaiként vannak színpadra állítva: hol énekelve, hol drámai jelenetként prózában, néhol vicces bohóctréfaként, máskor táncrevü formájában mesélődik tovább.

Szereplők: a Baltazár Színház színészei, Varga Klári, Kecskés Karina, Müller Péter Sziámi, Lukács Ábel, Darvas Ferenc
Író: Vörös István, Zene: Darvas Ferenc, Koreográfia: Dékány Edit, Díszlet: Preisich Anikó, Jelmez: Kiss Gabriella, Fény: Bánki Gabi, Hang: Szabó Ferenc,  Smink: Szekrényesné Nagy Réka, A rendező munkatársa: Vass Lajos, Rendező: Elek Dóra