Eljössz az előadásra és kapsz egy ajándék burgert

A Bukaresti Nemzeti Táncközpont kortárs tánc évada a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. május 26.

Koncepció, szöveg és koreográfia: Mihai Mihalcea
Színészek: Mihaela Sîrbu, Mihai Mihalcea
Zene: Eartha Kitt, Josef Haydn, Kurt Dahle, Adolphe Adam, Jerome Soudan
Producer: Solitude Project, 1999
Az Eljössz az előadásra és kapsz egy ajándék burgert egy anti-előadás, ahogy azt szerzője nevezi. Egy olyan folyamatos változásban levő munka, amelynek nincs két egyforma előadása, és amely a nézők számára egy próba hangulatát idézi fel. A szerző a tartalomnak egy állandó remix-ét alkotja meg, minden fenntartás nélkül keveri össze az idősíkokat és a legfrissebb érzelmeket, és megpróbál a Mihaela Sîrbu színésznő hangján feltett kérdések és reflexiók számára alkalmas teret alkotni. A franciaországi, németországi, lengyelországi, ausztriai, hollandiai, portugáliai és olaszországi fesztiválokon hat nyelven előadott „előadás” a szerzőnek azt a nyilvánosságra hozott vallomást helyezi a figyelem központjába, miszerint a kritikusan viszonyul azokhoz a problémákhoz amelyek felmerülnek abban a társadalomban, amelyben él, főként azon a területen, amelyben dolgozik. A szerző kérdéseket vet fel a tánccal kapcsolatban, folyamatosan a tánc és a között, ami mögötte van. Iróniától sem mentesen veti alá magát szélsőséges szubjektivizmusának, a színpadi szabályokat és konvenciókat is felrúgva tárja fel a nézők számára az előadás alkotásának kulissza-titkait, illetve azokat az eseményeket, amelyek meghatározták az ő táncos irányultságát.
2002. december 12-én a Liberation hasábjain a következőket írta Marie-Christine Vernay: „A román Mihai Mihalcea Eljössz az előadásra és kapsz egy ajándék burgert! című előadása egy értelmes, érzéki és humorral teli produkció”.
Mihai Mihalcea a Floria Capsali Koreográfiai Líceum elvégzése után a bukaresti Film- és Színművészeti Egyetem Koreográfia szakán tanult. Két éven át volt a berlini Komische Oper táncosa, majd a párizsi Compana Christian Trouillas társulatával működött együtt. Tanult a „Six Week School Program” (American Dance Festival, S.U.A.) projekt keretében, majd a párizsi Pépinieres Européennes pour Jeunes Artistes program ösztöndíjasa volt.
A Floria Capsali Koreográfiai Líceum tanáraként kortárs táncot adott elő, a Iaşi-i Színművészeti Akadémián, a párizsi  Theatre International de la Cité Universitaire, a Belfort-i Centre Chorégraphique National de Franche-Comte-en, a Colmar-i Manufacture, Atelier du Rhin - Centre dramatique regional és a bécsi Tanzquartier-en tartott kurzusokat és műhelyeket.
1999 óta Mihai Mihalcea művészi tevékenységét a Solitude Project keretében végzi. Táncolt és előadásokat hozott létre Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában, az USA-ban, Portugáliában, Lengyelországban, Magyarországon, Hollandiában, Belgiumban és Szlovéniában.
A bécsi Tanzquartie, a párizsi Nemzeti Táncközpont, illetve a berlini Hebbel Theatre művészeként is dolgozott. Külföldi szerepléseit olyan sajtók jegyzik, mint a Le Monde, Berliner Zeitung, Paris-Match, Liberation, Danser, Ballet-Tanz International, La Republica, Dance Theatre Journal.
2006-tól Mihai Mihalcea a bukaresti Nemzeti Táncközpont igazgatója lett. Az általa kezdeményezett projektekért a párizsi Maison d’Europe et d’Orient „Paris-Europe 2006” díjra jelölte. 2006-ban a Cuvântul folyóirat a Nemzeti Táncközpontot az általa megteremtett új és dinamikus kulturális tér megteremtéséért, illetve a mai kultúra megtöbbszörösödött területeire szakosodott, a közönséget is bevonó művészetre való nyitásáért díjazta.
Mihaela Sîrbu előadóművész. A Bukaresti Egyetemen Testnevelés szakot végzett, majd a Film- és Színművészeti Egyetemen színművészetet végzett.  Az egyetem elvégzése után a bukaresti Zsidó Színházban adott elő, illetve hazai és svájci, németországi független projektekben vett részt. Elnyerte a Goethe Intézet ösztöndíját. A bukaresti Film- és Színművészeti Egyetem előadója, a David Esrig professzor vezetése alatt álló németországi Athanor Akademie-en is tanított. A Határok Nélkül Színház alapítója és igazgatója, amelynek keretében rendez és előad. Német és angol nyelvből fordít színházi műveket.