My brut material your performance


Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. április 28.

Koncepció: Eduard Gabia
Előadja: Eduard Gabia
Zenei kollázs: Eden Ahbez, Louis Armstrong
Időtartam: 40 perc
A darab producere: feldefel production
Bemutató: 2008. október 18., Siobhan Davies Dance Studio, London
Rájöttem, hogy már nem különböztetem meg a civil (szokványos) testet a performatív testtől. Civil testem, miután megszülettem, elkezdett elsajátanítani különféle dolgokat, magába fogadni érzeteket, tapasztalatokat tudatosítani, szabályokat megismerni. Ez a test – nap mint nap – a meglévő tapasztalatokra alapoz, és szinte mindig ösztönösen reagál. Így az általam végzett tevékenységek többsége – járás, szaladás, állás, nézés – csakúgy, mint a tevékenységek mögötti szándékok, az önkifejezésem módozatai. Már nem ismeretlenek számomra, saját nyersanyagommá váltak, amely által nagyon könnyen ki tudom fejezni magam.
Egy adott pillanatban nem volt ahol fellépnem Romániában, és ezt írtam: „edzett, a mozgáson keresztül történő kifejezéshez szokott testem most része az edzetlen testek hatalmas tömegének”. Ez tévedés, amely abból a gondolatból indult ki, hogy táncosként több információval rendelkezem a testről, és ezeket az információkat olykor a színpadon, az előadáson kívül is felhasználom. Ugyanakkor a testem – az előadó teste – felhasználja a mindennapi élet információit.
Amint erre a következtetésre jutottam, megértettem, hogy a test mindezen változatai az előadói helyzetben való létezés természetes módjává váltak.
Az utcán történő járás és a színpadon történő tánc között a testem nem észlel semmilyen különbséget.”


Eduard Gabia 1979-ben született. A bukaresti Floria Capsali Koreográfiai Líceumban szerzett diplomát. A bécsi Tanzquartier, az Internationales TanzFest Berlin / Tanz im August, a belgiumi KaaiTheater, és a New York-i Dance Theatre ösztöndíjaiban részesült. Karine Ponties, Charles Linehan, Thomas Lehmen, Kattrin Deufert, Thomas Plischke, Yoshiko Chuma koreográfusokkal dolgozott együtt. Produkciói szerepeltek a Mercat de Flores (Barcelona), a Dance Theater Workshop (New York), a Tanz im August (Berlin), a Tanzquartier és az ImpulsTanz (Bécs), a 4+4 Days in Motion (Prága), Manoever (Lipcse), a Quartier d’Eté (Párizs) fesztiválok műsorán. Főszerepet játszott az olasz Carmine Amoroso által rendezett Cover Boy című filmben. A Second Hand Band trip rock zenekar frontembere.