Work in regress


Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. április 02.

Koncepció és dramaturgia: Ioana Mona Popovici
Előadja: Ioana Mona Popovici
Zenei kollázs: Andy Cowton, J.S. Bach
Díszlet / jelmez: Ioana M. Popovici
Időtartam: 35 perc
Bemutató: 2007. október 17., Eira 33, Lisszabon
George Orwell Állatfarmjából kiindulva gondolkodni kezdtem egy tervezeten, amelynek témája a hatalom fogalmának megkérdőjelezése, mint olyan rendszeré, amely egy birtokos és a tulajdona közötti viszonyra épül – ami két egymástól kölcsönösen függő szerepet jelent. A kölcsönös függőség, amiről beszélek, a szerepek felcserélhetőségéhez kapcsolódik – a despota a szolgából születik, ez utóbbi hozza létre, táplálja és terjeszti az uralkodás eszméjét. Amikor Lisszabonban voltam, mint rezidens művész, az Eira produkciós iroda meghívottjaként, megalkottam egy történetet egy olyan hatalomról, amely képtelen uralkodni valami fölött, mivelhogy egy hatalmas űrben létezik. Azon dolgoztam, hogy feltárjam, milyen cselekedetekre képes egy ilyen uralkodó, miféle rítusokat hozhat létre, amikor éppen az a társ hiányzik, aki a hatalmát működőképessé tenné. Hogyan reagálna egy ilyen uralkodó, ha egy napon összeakadna egy buta birkával?
Ioana Mona Popovici

Ioana Mona Popovici Prágában él és dolgozik. A Floria Capsali Koreográfiai Líceumban tanult, 1998-ban elvégezte a bukaresti Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia szakát. Táncosként Karine Ponties-szel, Sarah Bild-del, Frederique Lescure-rel és Petr Tyc-kel dolgozott együtt.
2000 és 2004 között Charles Linehan nemzetközi társulatának tagja volt, ahol a „Santa Pod”, „Speak, Memory”, „Number Stations” és „New Quartet” c. előadásokban szerepelt. Saját művei: „Walk in a Circle” (Séta egy körben, 1996), „From Nowhere to Everywhere” (A Seholtól a Mindenholig, 1997), „The Outlaws” (Törvényen kívüliek, 1999), „Buy a Soup Get One For Free“ (Vegyen egy levest, kap egyet ingyen, 2001), „Breath, Shadow, Nothing” (Lélegzet, árnyék, semmi, 2002), „Requiem For a Dog” (Rekviem egy kutyáért, 2002), „The Chair” (A hús, 2003), „Remote Edens” (Távoli Édenek, 2005), „Portrait” (Portré, 2006), „Carmen Miranda is dead” (Carmen Miranda meghalt, 2007), Fracisca Sazie, Luis Guerra és Rafael Alvarez koreográfusokkal együttműködve, a „Colaboratorio” brazíliai projekt keretében, „Munka eltűnőben” (2007), „Luna plină” (Telihold, 2008). A német balletTanz magazin három előadásáért az „Ígéretes fiatal koreográfus” címre jelölte. 2007-ben megkapta a „Sazka Prize - Discovery in Dance” díjat a „Portrait” c. előadásáért. 2006-ban közreműködött az International Theatre Studio „Farm in The Cave” (Farm a pincében) c. projektjében, Csehországban. Utolsó előadásai, a „Requiem For a Dog”, a „Portrait” és a „Work in Regress”, jelentős európai és amerikai színpadokon és fesztiválokon kerültek bemutatásra: Danspace Project - New York, Dublin Dance Festival, Wunder Der Praerie Festival, Unidram Festival stb.
Az utóbbi időben rezidens koreográfusként dolgozott Brazíliában, Portugáliában és Dél-Koreában.