James / Dance a Playful Body

A Bukaresti Nemzeti Táncközpont kortárs tánc évada a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Stúdió


A bemutató dátuma: 2009. április 01.
DANCE A PLAYFUL BODY
Rendezte: Andreea Novac
Előadja: Téglás István
Időtartam: 35 perc
Producer: „George Apostu” Művelődési Központ, Bákó
a Swiss Cultural Programme Romania közreműködésével
a Bukaresti Nemzeti Táncközpont támogatásával
A „Dance a playful body” számunkra egy kísérleti darabot jelent, a közönség számára pedig egy tapasztalatszerző előadás, egy performansz, amely kicsúszik az ujjaink között, amellyel kapcsolatban az az érzésed, hogy elmondhatsz valamit, hogy megragadtad a gondolatot, a következő másodpercben pedig már megváltozik, átalakul valami mássá, ami csak érzékelhető, de nem leírható. István egyik pillanatról a másikra, meglepetésszerűen építi fel majd bontja le jelenlétét. Nem ad a látszatra, nem felel meg semmilyen várakozásnak, nem veti alá magát a konvencióknak. A teste primér megnyilvánulás, majd társadalmilag kódolt jelenlét, egyik lépéstől a másikig változik, arra kényszerítve a nézőt, hogy végig kövesse útját.
Andreea Novac 1981-ben született. Pszichológiát tanult a Bukaresti Egyetemen, 2008-ban pedig elvégezte a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia-szakát. 1999-2003 között lélektani kutatóprojektekben vett részt, és gyakorló pszichológusként dolgozott. 2003-mal kezdődően, amikor felveszik a színésztanszakra, nagyszámú kortárs táncműhelyen és képzésen vesz részt, a következők vezetése alatt: Cosmin Manolescu, Allyson Green, Helena Franzen, Carl Olof Berg, Florin Fieroiu, Odette Guimond, Valentina de Piante Niculae, Mihai Mihalcea, Brynjar Bandlien, David Zambrano, Melisa Putz, Eric Schoefer, Ivan Wolfe, Martin Sonderkamp, Marianne Bar, Eduard Gabia, Angelique Willkie, Erin Cornell, Ted Stoffer, Marion Ballester, Marta Coronado, Benjamin Boar, Isabelle Kurzi, Vava Ştefănescu. 2005-ben elkezdi kidolgozni saját darabjait: „Aici totul e diferit” (Itt minden más), „Are you going with me?” (Jössz-e velem?), „B-26-Dans”, „Corp şi anti – Corp” (Test és antitest), „Aici, acum” (Itt, most). Külföldi ösztöndíjasként és rezidensként dolgozik Olaszországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, mozgáskutatási ösztöndíjas Nápolyban, ugyancsak ösztöndíjjal vesz részt a Salzburg-i „Tanzimpulse” kortárs táncfesztiválon, valamint a bécsi „Impulstanz” táncműhelyen. 2006–2007-ben előadóként részt vesz a „Migrant Body” (Vándorló test) elnevezésű európai projektben. Filmek és színdarabok számára készít koreográfiát.


JAMES
Koreográfia: Andreea Duţă, Silvia Călin
Előadják: Andreea Duţă, Silvia Călin, István Téglás
Zenei kollázs: Arto Lindsay, Radiohead, Aqua Basino
Időtartam: 25 perc
Producer: Proiect Replica
Támogató: La Strada Deco
A „James” c. előadást a BNTK a 2008/2009-es évadban mutatta be Lengyelországban, két kortárs táncfesztivál keretében.
„Úgy kezdődött, mint egy játék. Három jóbarát összeült, hogy létrehozzon egy táncelőadást. És dolgozni kezdtek. Először a technikai részletekkel foglalkoztak – hogyan hozzanak létre kettősöket, triókat, szólókat anélkül, hogy a kapcsolatot valamiféle jelentést adjanak. Hogyan hozzunk össze egy fiút és két lányt anélkül, hogy az embernek az az érzése támadjon: ez a mű arról szól, hogy a fiú szerelmi kapcsolatba keveredik a két lánnyal. Lehetetlen. A végeredmény egy mese lett olyan emberekről, akik nem tudnak meglenni egymással, akik úgy döntenek, hogy megmaradnak nyomorult magányukban, egy nem kívánt magányban.”
Silvia Călin és Andreea Duţă
Andreea Duţă Bukarestben végezte a Koreográfiai Líceumot (1994-ben), majd a Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia-szakát (1999). 1998-ig a Contemp tánctársulat tagja volt, 1998 óta pedig szabadúszó táncos-koreográfus. Számos fesztiválon és turnén vett részt Spanyolországban, Angliában, Japánban, Görögországban, New York-ban. Táncosként többek között a következő koreográfusokkal dolgozott együtt: Vava Ştefănescu, Liliana Iorgulescu, Ioana Macarie, Silvia Călin, Sarah Bild. Részt vett a Wayne McGregor, Russel Maliphant, Paulo Henrique és Margarida Bettencourt, Frederic Lescure, Pascal Allio és sokan mások által vezetett tánc-workshopokon. Koreográfiát szerzett néhány színielőadáshoz, mint pl. „Arabian Night” (Arábiai éjszaka) és „Sîntem 4 facem teatru” (Négyen vagyunk, színházat csinálunk - r. Theodora Herghelegiu), „Vitamine” (Vitaminok - r. Ana Mărgineanu), „Party in a Piano” (Parti egy zongorában - r. Alexandru Repan), „You can buy me with a coffee” (Megvásárolhatsz engem egy kávéval - r. Ana Mărgineanu), „Elisaveta Bam” (r. Alexandru Tocilescu). Ez utóbbi színdarab kapta 2007-ben az év legjobb előadásának kijáró UNITER-díjat.
Silvia Călin a Floria Capsali Koreográfiai Líceum végzettje (1995), egyetemi tanulmányait a I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia-szakán végezte 2000-ben. 1996 -1999 között a az Orion Balet Társulat tagja volt. 2000-ben első díjat nyert a jászvásári Eurodans Nemzetközi  Fesztiválon, a „Şi acum...?” (És most...?) c. darabbal. 2007-ben Andreea Duţă és Silvia Călin „James” c. előadását meghívták két lengyelországi kortárs táncfesztiválra. Táncműhelyeken vett részt Pascaline Verrier, Pascal Allio, Christine Bastin vezetésével, és koreográfiát írt Teodora Herghelegiu „Viaţa lui Helge” (Helge élete) és „Top Dogs” színdarabjaihoz, koreográfus-asszisztensként dolgozott Dragos Galgoţiu „Dorian Gray” c. előadásában. Jelenleg az ugyancsak Dragos Galgoţiu által rendezett „Epopeea lui Ghilgames” (Gilgames-eposz) c. produkción dolgozik.