Eugène Ionesco

Jacques vagy a behódolás

Naturalista színmű

Stúdióelőadás a nagyszínpadon
1 óra 20 perc

Jacques
Hatházi András
 
Jacqueline, a húga
Kézdi Imola
 
Jacques papa
Boér Ferenc
 
Jacques mama
Borbáth Júlia
 
Jacques nagymama
Mende Gaby
 
Jacques nagypapa
Senkálszky Endre
 
Roberte I, Roberte II.
Albert Csilla
 
Robert papa
Csíky András
 
Robert mama
Panek Kati

rendező
Tompa Gábor
 
dramaturg
Visky András
 
díszlettervező
Bartha József
 
jelmeztervező
Carmencita Brojboiu
 
zeneszerző
Könczei Árpád
 
előadásvezető
Mányoki László
 
súgó
Bálint Zsófi
 
maszkok
Venczel Attila
 

A bemutató dátuma: 2003. december 03.
 
A 2003/2004-es évad nagy sikernek örvendő előadását az UNITER (Román Színházi Szövetség) a 2003-as év Legjobb Előadásának Díjára jelölte. A Jacques, vagy a behódolás bemutatásra került a marosvásárhelyi TOPFEST Színházi Fesztiválon. A Tompa Gábor rendezte előadás nagy sikerrel vendégszerepelt Bukarestben a Francofon Színházi Fesztiválon és a Román Komédia Fesztiválján, valamint a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Ez a produkció képviselte színházunkat a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, valamint a pécsi Országos Színházi Találkozón, ahol Pécs város Önkormányzatának Kulturális és Külügyi Bizottsága különdíjjal tüntette ki a Kolozsvári Állami Magyar Színházat a határon túli magyar színházművészet hírnevének elmélyítéséért, kiemelkedő teljesítményéért. Ionesco művét bemutattuk 2004 októberében a XI. Román Dráma Fesztiváljának keretében Temesváron.
Díjak:
Thalia Open Festival - TOPFEST, Marosvásárhely, 2004
KÉZDI IMOLA • Legjobb színésznőnek járó díj
CSÍKY ANDRÁS • Legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj  
Román Dráma Fesztiválja – Temesvár, 2004
TOMPA GÁBOR • Legjobb rendezőnek járó díj
Díszlet-, jelmez- és maszktervezőnek járó díj: BARTHA JÓZSEF, CARMENCITA BROJBOIU, VENCZEL ATTILARészletek a sajtóban megjelent írásokból 

Jacques, a család lázadója, a magát zseninek képzelő, minden megalkuvást mélyen elutasító fiatalember makacsságával őrületbe kergeti szüleit és nagyszüleit, mert elutasítja a nagy családi „szalonnáskrumpli-imádat” ősi hagyományát. Az apai kitagadás nem ingatja meg, az anyai könnyek, nagyanyai intések és nagyapai dalrafakadások nem hatják meg kőkemény szívét. Jacqueline húga ravasz módszerei is eredménytelennek bizonyulnak mindaddig míg Jacques magával az idővel, és annak múlásával szembesül, és elhatározza, hogy más módszerekkel küzd a családi nyomás és betöretés ellen: nem fogadja el a család által kiválasztott menyasszonyt, mert… nem elég csúnya. A család megbotránkozik, ám a jövendőbeli após és anyós felkészülten érkezett, Jacquesnak erre a rigolyájára is találnak megoldást, és úgy tűnik nincs kiút, be kell teljesülnie a násznak. 

Ionesco műve arra hívja fel a figyelmünket, hogy a legkisebb kompromisszum egyéniségünk felszámolásához vezet; hogy apokaliptikus világban élünk, amely felszámolta a kulturális értékeket, s amelynek egyetlen értékrendje az állati ösztönök kielégítése.

A bemutató időpontja: 2003. december 3.
Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc