Wallace Shawn

Febră


Sala Studio


text
Wallace Shawn
 
adaptare scenică
Simona Maïcanescu
 
interpret
Simona Maïcanescu
 
lumini
Jean Poisson
 
costumele
Chatoon
 
sunetul
Sophie Buisson
 
colaborator artistic
Nelly Bonnafous, Anne Seiller
 
regia
Nelly Bonnafous, Anne Seiller

Data premierei: 04 decembrie 2010
Am decis să pun în scenă “Febra” lui Wallace Shawn nu numai pentru că este un text frumos, înspăimântător, important, ci pentru că este necesar, indispensabil nouă, tuturora. "Febra" descrie viaţa, mai degrabă fuga, evadarea din viaţa noastră şi a altora, a celor care trăim în societatea occidentală. Nu ne spune nimic nou despre ceea ce sacrificăm, distrugem pentru confortul nostru, dar ne-o spune cu o colosală acuitate, rigoare.

(Lars Norén)

Născută la Craiova, Simona Măicănescu a lucrat cu Silviu Purcărete, Lucian Pintilie, Gábor Tompa şi Andrei Şerban. Printr-un rol într-o colaborare francezoromână prezentat la Festivalul din Avignon, a fost invitată în 1994 la Teatrul Odeon din Paris. S-a mutat în Franţa pentru a continua activitatea actoricească. De la piesa lui Norén: "Război" la "Tartuffe" de Moliére, prin roluri în seriale de televiziune, roluri de filme şi festivaluri internaţionale de teatru, a continuat să joace în limba franceză şi engleză. "Febră" este primul ei one woman show.


O femeie înstărită din New York îşi părăseşte oraşul şi călătoreşte dintr-o ţară săracă în alta, urmărită mereu de paradoxul că unii oameni au totul, în timp ce alţii nu au absolut nimic. Nici măcar cât să supravieţuiască. "Febra" a fost scrisă la începutul anilor 1990, dar este probabil şi mai semnificativă astăzi, pentru că lumea nu s-a schimbat în această privinţă. Este un monolog în engleză, susţinut de actriţa franceză Simona Măicănescu, care a crescut în România, în timpul comunismului.

"Febra" dezvăluie subiecte dificile şi incomode. Nu veţi primi răspunsuri clare, dar adevărul şi umorul piesei nu vă vor lăsa indiferenţi şi vă vor rămâne în minte şi când vă luaţi cafeaua de dimineaţă, în ziua următoare.

(Simona Măicănescu)