(In)vizibil

spectacol-colaj
traducător, asistent de dramaturgie: Andrei Dósa

Sala Studio
RO
EN
16+
1h 10' fără pauză

András Buzási
Áron Dimény
Loránd Farkas
Eszter Román
Emőke Kató
Csilla Varga
Gábor Viola

regia
Leta Popescu
 
decorul, instalații video, animații
Mihai Păcurar
 
mişcare scenică
Ferenc Sinkó
 
muzica
Magor Bocsárdi
 
regia tehnică
Enikő Albert
 
mulțumiri
Vlad Moldovan
Data premierei: 05 februarie 2019

Spectacolul (In)vizibil vorbește despre vulnerabilitate, într-un prezent în care singura constantă pare să fie lipsa de siguranță a lumii și a individului în lume. Traversând șapte episoade ale fragilității (de la Planetă – Continent – Țară – Oraș – Familie – Cuplu până la Individ), spectacolul devine o călătorie prin senzații, pornind de la singurătate și ajungând la solitudine. Colajul de texte semnate de autori contemporani români și maghiari se juxtapune cu o serie de imagini construite constant ca o instalație vizuală. Spectatorul este invitat să privească cu deschidere un act de reflecție asupra lui în lume și asupra lumii din jurul lui.

Sunt două principii de care încerc să țin cont în construcția unui spectacol: ce anume celebrez și împotriva a ce lupt? În cazul spectacolului (In)vizibil, mă interesează să lupt chiar cu agresivitatea certitudinilor actuale și să celebrez o vulnerabilitate a acestora. Îmi pare că lumea e din ce în ce mai hotărâtă și mai pregătită să ia poziții. Dar mă întreb, nu este acesta rezultatul unei fragilități generale? Îmi propun să inducem senzații și nu să exprimăm teorii. Cred (încă) cu tărie că teatrul poate trage reale semne de alarmă și poate - în același timp - să fie un refugiu. Și mai cred ceva: că sub întregile noastre măști sociale purtate în contexte în care suntem nevoiți să avem o părere, o poziție clară, să intrăm în tabere pro sau contra, cred deci, că în spatele tuturor acestora, se află, fragil, același lucru: dorința de a fi bine, de a se face liniște în noi.

Leta Popescu
 

Textele colate sunt semnate de următorii autori: Dan Sociu, Andrei Doboş, Alexandra Pâzgu, Vlad Moldovan, Stelian Müller, Petro Ionescu și Raul Coldea, V. Leac, Ionuţ Chiva, Szálinger Balázs, Elena Vlădăreanu, André Ferenc, Domonkos István, Ladik Katalin, Horváth Benji, Alexa Băcanu. Pe lângă autorii menționați și volumele semnate de aceștia, un alt volum care inspiră spectacolul și la care se face trimitere este Trado, semnat de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad. Mai multe găsiți în caietul program care vă așteaptă la fiecare spectacol. 


Caiet de sală