#cântecdelebădă

după Cehov

Sala Studio
RO
EN
14+
1h 20' fără pauză

Sándor Keresztes
Csilla Albert
Enikő Györgyjakab / Balázs Bodolai
Kinga Ötvös

și József Gabor Csíszér, József Csíszér, Attila Deák, Endre Erdős, Mihály Fábián,  Zsolt Györffy, Melinda Hunyadi, Zsolt Kerekes,  Tibor Molnár, Éva Oprea, János Platz


 


regia
Ferenc Sinkó
 
asistent regie, dramaturg
Noémi Vajna
 
decorul
Carmencita Brojboiu
 
costumele
Gyopár Bocskai
 
muzica
kata bodoki-halmen
 
imagini video
Tihamér Török
 
efecte speciale
kata bodoki-halmen
 
regia tehnică
Zsolt Györffy

Data premierei: 14 martie 2015
Data premierei: 14 martie 2015, 20.00

Durata spectacolului: 1h 20' fără pauză

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.


Îmbătrânirea cauzează schimbări în dimensiunea şi vascularizarea creierului, la fel şi în percepţie. În paralel cu înaintarea în vârstă, creierul se reduce şi se modifică la toate nivelurile, de la cel molecular până la cel morfologic. Riscul hemoragiilor cerebrale, leziunea substanţei albe şi demenţă creşte, de asemenea, cu vârsta, precum şi şubrezirea memoriei, în timp ce apar modificări şi la nivelul funcţionării neuronilor şi hormonilor.
Odată cu vârsta, oasele tind să se contracteze şi să piardă din densitate — ceea ce le slăbeşte şi le expune fracturilor. Este probabil să pierdem şi din înălţimea corpului.
Apar pierderi de ţesături musculare, iar muşchii noştri devin mai rigizi şi pierd din tonus. Celulele dermice şi epidermice se micşorează şi ele. Ridurile se dezvoltă, în primul rând din cauza pierderii colagenului. Expunerea la soare produce cele mai multe daune pielii, inclusiv „petele de vârstă” de culoare brună şi cancerul cutanat.
Plămânii pierd din flexibilitate, peretele toracic se îngroaşă. La cei care au fumat la un moment dat, la o vârstă înaintată potenţial ul respiratoriu devine mai redus.
Constipaţia este mai frecventă la adulţii în vârstă. Pierderea controlului vezicii urinare (incontinenţa de urină) devine şi ea mai frecventă.
Se modifică nevoile sexuale, comportamentul şi performanţa sexuală. În cazul femeilor uscăciunea vaginală poate incomoda sexul. La bărbaţi apare problema impotenţei.
În jurul vârstei de 40 de ani, aproape toată lumea are nevoie de ochelari de citit.
Aproximativ o treime dintre oamenii de peste 60 de ani au auzul slăbit.
Ruşinea, vulnerabilitatea, nostalgia, depresia, sentimentul singurătăţii şi izolării, al lipsei de sens sau al pierderii identităţii, frica de moarte joacă de asemenea un rol important în confruntarea cu persoana noastră îmbătrânită.
Crezi că eşti o excepţie?