Samuel Beckett

Sfârşit de partidă


Sala mare

Hamm
José Luis Gómez
 
Clov
Susi Sánchez
 
Nagg
Ramón Pons
 
Nell
Lola Cordón

decorul
Krystian Lupa
 
costumele
Piotr Skiba
 
regia
Krystian Lupa

Data premierei: 03 decembrie 2010
José Luis Gómez joacă rolul unui Hamm care roade, cu o autoritate înceată, obsedantă, cuprins de o mânie solitară; roade şi împarte neclintit pâinea durerii.

(Juan Ignacio Garzón, ABC.)

Distins cu Premiul Europa pentru Teatru, Krystian Lupa, reprezintă astăzi un punct de referinţă în lumea teatrală. Teatrul lui Lupa poartă semnul unei tradiţii culturale specifice Europei Centrale, pe care el o declară şi o înalţă până la statutul de viziune în lume. Un teatru al unei “stingeri” inevitabile însoţit de tumbe umane şi de o galaxie de cuvinte este pus acolo cu scopul de a lumina comportamentul, de a chestiona destine, de a legitimiza crima sau de a explica pasiunea. Teatrul de La Abadía, membru al Uniunii Europene Teatrale, este cunoscut publicului clujean pentru reprezentaţiile pline de succes ale spectacolelor „O să-mi amintesc de voi toţi” prezentat în 2007 şi „Pacea Perpetuă” prezentat în 2008.


Este surprinzător faptul că lumea animalelor nu cunoaşte ura copiilor faţă de părinţi şi viceversa. E posibil ca de vină să fie cultura, formele noastre inepte şi false de umanitate. Cultura îşi îndeamnă creaturile ei imperfecte, adică pe noi, să comunice în acest mod imperfect şi neîndemânatic. Ne forţăm copiii să trăiască conform umanităţii noastre, pe care nici noi nu o cunoaştem sau înţelegem, iar copiii noştri ne răsplătesc pentru agresivitatea noastră cu ură. Umanitatea îmi cere să îndeplinesc lucruri imposibile, iar în situaţiile de agresiune îmi dezvăluie chipul său monstruos. Binele şi răul, izbucnind cu o lumină puternică, orbesc sinele...

(Krystian Lupa)