Eugène Ionesco

Rinocerii

Coproducţie a Théâtre de la Fronde (Franţa) şi a Festivalului d’Almada (Portugalia)

Sala Studio


Data premierei: 06 noiembrie 2009
Regia şi interpretarea: Jean-Marie Sirgue
Decor, costume: Régine chourane & Roberto Cedron
Ilustraţia muzicală: Gianni Gebbia
Light-design: Marc Tuleu & Frédéric André

Un text uitat al lui Ionesco, cu titlul « Rhinocéros». Nuvela poate să surprindă. Este într-adevăr vorba despre o nuvelă.
Publicată în 1957, nuvela precede cu câteva luni şi prefigurează perfect celebra piesă, dar în timp ce aceasta aduce în scenă mai multe personaje, nuvela aduce în scenă unul singur : Béranger este cel care povesteşte cum, în mod progresiv, colegii şi prietenii săi s-au transformat în rinoceri…
« Iată cum am devenit nazişti » titra presa germană după punerea în scenă a piesei la teatrul din Düsseldorf, iar mai târziu, Jean-Louis Barrault vorbea despre un « coşmar burlesc » şi de « fraţii Marx se întâlnesc cu Kafka ». Chiar dacă succesul piesei de teatru l-a eclipsat pe cel al nuvelei, toată fantezia lucidă şi disperată a lui Eugen Ionesco era deja prezentă, pusă în serviciul unei demonstraţii prin « Absurd » a dezvoltării totalitarismului. « Iniţial, seduşi de densitatea extremă a textului, am refuzat orice tăietură, orice « adaptare » şi am ales să aducem pe scenă nuvela ionesciană în integralitatea sa. Cu această primă versiune a spectacolului am dat aproape 150 de reprezentaţii în lumea întreagă. » 
Jean-Marie Sirgue
După o formare în cadrul Centrului de Artă Dramatică din Tours din '74 in '76, Jean-Marie Sirgue participă la numeroase stagii de teatru, mimă, dans şi antrenament al vocii şi devine actor permanent al Théâtre du Pratos din Tours. În 1982 fondează Théâtre de la Fronde şi în paralel cu activităţile companiei, intervine ca şi actor în piese regizate de J-L Dumont, Eric Krüger, Virgil Tanase, Guy Cambreleng...

"Jean-Marie Sirgue este în primul rând actor şi regizor, însă activitatea sa l-a condus şi înspre scris : a scris piese de teatru, nuvele şi adaptarea diferitelor opere. Participă la turnajul unor filme de scurt şi lung metraj şi scrie scenarii de televiziune pentru les "Blocks-notes" de la FR3 Tours."
"...un superb talent actoricesc, capabil să îţi inducă râsete şi angoase şi asta în acelaşi timp. Ne aşteptăm parcă să vedem cum îi creşte un corn de rinocer ..."