Heiner Müller

Cvartet


Studio pe scena mare

Merteuil
Tímea Buza
 
Valmont
András Demeter

regia
Gábor Tompa
 
scenografia
Carmencita Brojboiu
 
dramaturgia
Ottó A. Bodó
 
coloana sonoră
Gábor Tompa
 
asistent de regie
Etelka Magyari

Data premierei: 13 decembrie 2006

"La zece ani după moartea excepţionalului dramaturg şi om de teatru Heiner Müller, se poate constata că teatrul său n-a pierdut nimic din forţa lui poetică, profund „subversivă”. În "Cvartet", piesa în care bântuie fantoma Legăturilor primejdioase, dragostea şi relaţia sexuală a celor două personaje, aparent libertine, se converteşte într-un adevărat război civil, într-un „câmp de luptă” al interdependenţei umane care nu se poate „soluţiona” decât prin moarte.
Dramaturgul german îşi alege ca spaţiu programatic „un salon înaintea Revoluţiei Franceze sau un buncăr după cel de-al Treilea Război Mondial”. Virtuozitatea acestui text necesită o abordare cu totul specială din partea celor doi actori care interpretează de fapt mai multe roluri, schimbându-şi între ei rolurile într-un text articulat cu o percutantă forţă teatrală şi un umor devastator.
Este prima piesă în care Heiner Müller vorbeşte de fapt despre problemele propriei sale vieţi, despre relaţiile sale cu femeile, fără ca piesa să capete caracter autobiografic. În schimb el pătrunde până la os în această vastă anatomie umană care va trebui să oblige publicul spectator să se confrunte cu propriul trecut, cu propriile păcate într-un Purgatoriu modern, care în contextul ameninţării catastrofei umane, a pericolul dispariţiei culturii şi a Naturii, a deteriorării relaţiilor dintre cele două sexe rămâne un subiect de o indiscutabilă actualitate."

Gábor Tompa