William Shakespeare

Neguţătorul din Veneţia

Teatrul Național Habima, Israel

Sala Studio


Data premierei: 26 noiembrie 2014

2h 30’ cu pauză Bassanio, un tânăr venețian, încearcă să obțină mâna Portiei, o frumoasă și bogată moștenitoare din Belmont. El apelează la prietenul său, Antonio, neguțător din Veneția, pentru un împrumut de trei mii de ducați. Dar averea acestuia e investită într-o flotă aflată pe mare, așa că e obligat să împrumute și el bani de la Shylock, un cămătar evreu. Shylock îi dă banii, dar îl pune să semneze un contract ce stipulează că dacă Antonio nu-și plătește datoria la timp, va trebui să o achite cu o bucată din trupul său.
Între timp, în Belmont, din dorința tatălui ei, Portia pune la încercare un șir de pretendenți care vor să-i câștige mâna, punându-i să aleagă, din trei, cufărul în care se află portretul ei. După ce prințul Marocului și cel al Aragonului pică testul, apare Bassanio, ghicește cufărul și obține astfel mâna Portiei.
În Veneția, fiica lui Shylock, Jessica, fuge cu iubitul său creștin, Lorenzo, luând toți banii tatălui ei. Când Shylock află că flota și averea lui Antonio s-au scufundat pe mare, anunță că îl va da pe acesta în judecată pentru a i se da bucata din trup care i se cuvine prin lege. Veștile despre proces ajung și la Bassanio, care se grăbește să meargă la Veneția pentru a-i sta alături prietenului său.
Portia și slujnica sa ajung și ele la tribunalul venețian, deghizate în bărbați. Pretinzând că este un erudit magistrat, Portia pledează cazul lui Antonio, găsește o chichiță în contract și îl eliberează pe neguțător. Shylock e condamnat să-i dea toată averea lui Lorenzo și să se convertească la creștinism. Povestea se încheie în Belmont, cu reunirea tinerilor îndrăgostiți.