Nathalie Sarraute

Pentru un Da sau pentru un Nu


Studio pe scena mare

B 1
András Hatházi
 
B 2
Áron Dimény
 
B 3
Attila Orbán
 
F
Júlia Laczó

regia
Patrick Le Mauff
 
scenografia
Carmencita Brojboiu
 
muzica
Michael John Fink
 
regia tehnică
Levente Borsos
 
sufleur
Zsófi Bálint

Mulţumiri d-lui Michael Jon Fink, www.michaeljonfink.com


Data premierei: 22 septembrie 2006
 

"Fie că e vorba despre roman, fie că despre teatru, întreaga operă a lui Nathalie Sarraute este strâns legată de o examinare cu lupa a vorbirii specifice nouă. Autoarea este obsedată de o întrebare: cum putem să aşternem cuvintele potrivite peste senzaţiile noastre, oricât de mărunte şi de înceţoşate ar fi acestea ?
În creaţia de faţă, doi prieteni vor încerca  să se dumirească asupra naturii relaţiei dintre ei. De ce, oare, o simplă intonaţie a fost de ajuns pentru a-i îndepărta pe unul de celălalt? Cum se face că «un nimic oarecare» poate hotărî dacă o prietenie va mai continua sau nu?
Pentru Sarraute, aceste nimicuri au o importanţă capitală. Ele sunt cele care ne întorc viaţa pe dos, mult mai sigur decât o mulţime de evenimente lesne sesizabile. Ca şi cum autoarea ne-ar spune: un braţ sau un picior care s-au rupt sunt ceva spectaculos, însă din asta nu ţi se va trage moartea. Pe când un microb sau o radiaţie, invizibile cu ochiul liber, vor sfârşi prin a ne răpi viaţa. Luaţi seama la ce nu se vede, la ce nu poate fi descris cu uşurinţă, deoarece acolo e viaţa, întreaga viaţă acolo se află."

Patrick  Le Mauff