Sofocle

Oedip rege


Studio pe scena mare

Oedip
József Bíró
 
Iocasta
Imola Kézdi/Hilda Péter
 
Creon
Lehel Salat
 
Teiresias
András Hatházi, Sinkó Ferenc
 
Vestitorul
Attila Orbán
 
Păstorul
Ernő Galló
 
Sfinx
Tünde Skovrán
 
Corul
Szabolcs Balla, Alpár Fogarasi, Róbert Laczkó Vass, Ervin Szűcs

regia
Mihai Măniuţiu
 
dramaturgia
András Visky
 
scenografia
Cristian Rusu
 
asistent de regie
Levente Borsos
 
regia tehnică
Levente Borsos
 
sufleur
Imola Kerezsy

Data premierei: 02 aprilie 2006

Theba e bântuită de o molimă, o situaţie teribilă care pare să izvorască din trecut. De ce oare zeii au trimis această epidemie mortală pe oraş? Corul aşteaptă soluţia de la regele Oedip, salvatorul de odinioară a oraşului. De la oracol cumnatul regelui, Creon primeşte vestea că dezastrul ce bântuie este cauzatde prezenţa asasinului regelui Laios. Oedip îl blestemă pe asasin şi porunceşte arestarea acestuia.
Singurul clarvăzător este orbul Teiresias. Răspunsul său enigmatic îl acuză pe rege: ucigaşul căutat şi blestemat este el însuşi, cel care trăieşte în relaţie incestuoasă cu propria mamă, Iocasta. Identificarea vinovatului pentru Oedip este un tragic proces de căutare tragică a identităţii. Confruntarea cu singurul martor ocular, Păstorul  poate să aducă absolvirea sau prăbuşirea. Îndoielile sale par risipite de sosirea Vestitorului, care aduce vestea morţii lui Polybos, tatăl lui Oedip. Regele crede că prevestirea nu s-a adeverit: nu el şi-a ucis tatăl, dar se teme în continuare de gândul incestului. Pentru a-i împrăştia temerile, Vestitorul îi dezvăluie că Oedip nu este fiul lui Polybus şi al lui Merope. Iocasta îşi imploră soţul să înceteze cu investigaţiile.
Prezenţa misterioasă a Sfinxului ne aminteşte: regele Oedip a fost capabil numai să ghicească enigma lui, dar înţelepciunea îl părăseşte când se confruntă cu sinele. Păstorul se codeşte de confesiune dar după ce este forţat să mărturisească tot, regele Thebei se prăbuşeşte într-o clipă. Oedip a făptuit păcatul cel mai teribil în inconştienţă şi nevinovăţie: nu a ştiut că cel pe care l-a omorât a fost tatăl lui şi că femeia cu care trăieşte este cu mama sa. Pedeapsa lui este orbirea prin propriile mâini. Oedip părăseşte oraşul al cărui rege a fost ca cerşetor orb.