Useless


Sala Studio

Omy
Balázs Bodolai
 
Kora
Andrea Vindis
 
Chris
Ervin Szűcs

regia
István Kövesdy

Data premierei: 18 octombrie 2014

Pentru a rămâne în viață, nu avem nevoie de doi rinichi, spune Chris. Atunci de ce ne-a dat Dumnezeu doi rinichi și nu doar unul?, întreabă Kora. Personajele din această piesă provin din Europa de Est. Vorbesc engleza cu accent. Lumea în care ajung să trăiască le este total necunoscută.
În text, sentimentul de străin şi străinătate ajung să fie dilatate... În momentul în care pășim în afara mediului cunoscut, iar tot ceea ce ne este familiar încetează să existe, devine inevitabilă întrebarea: ce trebuie să luăm cu noi și ce este useless, adică inutil?
Textul Savianei Stănescu a avut premiera absolută în august 2014, în Teatrul IRT, din Manhattan, și vorbeşte despre problemele sociale ale zilelor noastre. Traficul de persoane și organe, munca la negru sau chiar gripa porcină reprezintă doar un punct de pornire în analiza de sine a personajelor. ”Comedia amară” face parte, înainte de toate, din viața noastră de toate zilele. Momentele cruciale se întâmplă când ne trezim, în timpul plimbărilor cu câinele sau chiar când tăiem ceapa.