2020. 02. 19

Hegedűs a háztetőn – bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Február 21-én, pénteken 19 órától mutatja be a kolozsvári színház Sheldon Harnick - Jerry Bock - Joseph Stein a Broadway-en bemutatott művét, a nagysikerű Hegedűs a háztetőn című musicalt. Az előadás rendezője Béres László, aki A kétbalkezes varázsló és a Légy jó mindhalálig színrevitele után dolgozik együtt ismét a kolozsvári társulattal.

Béres László az előadás témájáról és a darabválasztásról így nyilatkozott: „A történet egyik szálát Tevje, a szegény sorsú tejesember vívódásai képezik, aki az öt lánya iránti szeretet és a hagyományok mélységes tisztelete között őrlődik, hiszen lányai érzelmeiknek megfelelően választanak férjet és nem pedig házasságközvetítés útján. A másik szál pedig a többség és a kisebbség viszonyát boncolgatja. Úgy gondolom, hogy hit nélkül élni lehet, de nem érdemes. Ez az előadásomnak is az egyik mottója. Ami engem megragadott ebben a musicalben az a hit, amit Tevje az Úristennel való beszélgetésekből tapasztal meg.”

Jakab Melinda az előadás koreográfusa így beszél a színészekkel folytatott közös munkáról: „Sok különböző személyiséggel kellett együtt dolgoznom a próbafolyamat során. Számomra viszont a csapat a főszereplő. A kihívás az volt, hogy egy csapattá formáljam ezeket a személyiségeket, és azt hiszem, hogy ez sikerült.”

Az előadás főszereplője Bogdán Zsolt, a Tevje szerepének megformálásáról így vallott: „Magasra van téve a mérce, hiszen létezik a musical filmváltozata is. Jelzett úton haladtunk, úgymond a szögek már be voltak verve a falba, de ezen az úton is végig kell tudni menni. Laci nagyon jól vezetett végig minket ezen a folyamaton.” Kató Emőke a Tevje feleségét, Goldét, alakító színésznő hozzátette: „Egy öröm volt együtt, csapatként végigmenni ezen az úton.”

Az előadás létrehozásban közreműködött továbbá Kolcsár Péter zenei vezető és Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező.

A Hegedűs a háztetőn férfi főszereplőjét, Tevjét, Bogdán Zsolt játssza, a további szerepekben Kató Emőke, Albert Csilla, Vindis Andrea, Pethő Anikó, Tőtszegi Zsuzsa, Jerovszky Tímea, Kántor Melinda, Orbán Attila, Árus Péter, Varga Csilla, Farkas Loránd, Zongor Réka, Csutak Réka, Szűcs Ervin, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Marosán Csaba, Viola Gábor, Laczkó Vass Róbert, Váta Loránd, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Tordai Tekla, Kicsid Gizella, Imre Éva, Kali Andrea, Ötvös Kinga, Laczó Júlia, Sinkó Ferenc, Buzási András, Bálint Előd, Erdei Máté, Nagy Gellért, Nagy Kopeczky Kristóf, Orbán Szabolcs, Varga Péter és Wagner Áron látható.

Az előadás élő zenéjét héttagú zenekar játssza: Kolcsár Péter (zongora), Gyenge Zoltán Balázs (hegedű), Lupșa Marius (klarinét), Turák Botond Ferencz (harsona), Antal Attila (nagybőgő), Csergő Domokos (ütőhangszerek) és Székely Norbert (billentyűs hangszerek).
 

Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Perl különleges engedélyével.
A New York Stage előadásának producere Harold Prince volt.
Az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa Jerome Robbins volt.
A HEGEDŰS A HÁZTETŐN bemutatását a Music Theatre International (Europe) Ltd. (www.mtishows.eu) és a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség, Budapest (www.theatrum-mundi.hu) között létrejött megállapodás tette lehetővé.
A magyar fordítás jogait az UMPA ügynökség közvetítette.

 

A Hegedűs a háztetőn bemutatójára és a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.