2020. 11. 24

A kolozsvári színház négy előadással vendégszerepel az Országos Színházi Fesztiválon

Négy előadással szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház az idén november 22-29. között online megrendezett 30. Országos Színházi Fesztiválon.

A kolozsvári előadások sorát Andrei Șerban közkedvelt Ványa bácsi rendezése kezdi, amely november 23-án 19 órától lesz látható, és november 25-én 19 óráig lesz érhető a www.fnt.ro oldalon, ahol majd megtekinthetőek lesznek a további előadások is.

A még mindig műsoron szereplő előadásnak a bemutatójára 2007. október 3-án került sor, amely évben elnyerte a Legjobb előadás, Legjobb rendező és Legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját, valamint a 2007/2008-as évad Legjobb előadásnak járó Színikritikusok díját.

"El kell fogadnunk, hogy a mű sokkal titokzatosabb és gazdagabb, mint bármelyikünk; hogy embernek lenni ellentmondásokkal teli, hogy a színpad nem megoldásokat kínál, hanem mindent nyitva hagy..." – mondja Andrei Șerban az előadás rendezője.

Pénteken, november 27-én 17 órától lesz elérhető a Nóra Botond Nagy rendezésében, és november 29-én, 17 óráig érhető el.

„Az előadás arra keresi a választ, hogy milyen lelki- és mentális állapot kell ahhoz, hogy egy nő kilépjen egy bántalmazó házasságból. Nóra tényleg szép. Olyan jó nő, aki ad magára. Stílusos, vagány a haja, fitt, formában van, látszik, hogy sokat foglalkozik magával. A vágy tökéletes tárgya az olyanoknak, mint Futár John. Szép és üres.” – írja az előadásról Kovács Bea.

Szintén pénteken, november 27-én 19 órától lesz megtekinthető a Három nővér című előadás, amelyet Tompa Gábor rendezett 2008-ban. Az előadás november 29-én, 19 óráig lesz elérhető. Az előadás elnyerte a 2008-as év Legjobb Előadás, és a Legjobb Rendező (Tompa Gábor) UNITER (Román Színházi Szövetség) díját.

„A Három nővér megváltásról szóló drámaként izgalmas számomra. Eszerint a három nővér tulajdonképpen egyetlen nőalak három vetülete: a gyermeki, a női és az anyai, akiknek együtt kell maradni ahhoz, hogy lehetségessé váljon a túlélésük. Ott lebeg az Atya szelleme, nem tudnak, és nem is akarnak megszabadulni tőle. A Fiú is megjelenik, hiszen a darab elején a nővérek Versinyin megérkezését már-már messianisztikus módon élik meg: őbenne látják a megváltót, aki végre Moszkvába viszi őket. És végül ott a Szentlélek is, amelyet én a szenvedéssel azonosítok. Azzal a szenvedéssel, amelyet a szereplőknek különböző formában ugyan, de vállalniuk kell. Vonz a Három nővér zeneisége is, amely rokonítható az általam annyira kedvelt abszurd művekkel. Ez a zeneiség, mint minden szimfonikus szerkezetű mű, nagy pontosságot és pontos tonalitást, hangszínt, atmoszférát, színárnyalatokat követel.“ – jegyzi meg Tompa Gábor, az előadás rendezője.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház negyedik előadása Mark Ravenhill műve a POOL (no water) című színházi-filmes performansz, amely az első olyan produkciója a kolozsvári színháznak, amely online térben született, a karanténidőszak alatt.

Az online előadás Radu Nica, Andu Dumitrescu, Vlaicu Golcea közös projektje, amelyet vasárnap, november 29-én lehet megtekinteni, 17:30 órától.

A dráma a művészvilág cinikus szatírája, és annak (morális) középszerűségét állítja középpontba, ugyanakkor a mai társadalom tükörképe, ahol még a saját tested képe is alku tárgyát képezheti.

Az előadások megtekintése ingyenes, a www.fnt.ro oldalon.