2023. 06. 09

Két alkalommal lesz látható a Prométheusz’22 című előadás a 10. Színházi Olimpián

A Prométheusz’22 című magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás a 10. Színházi Olimpia keretében június 20-án, kedden este 7 órától a budapesti Thália Színház nagyszínpadán, illetve június 22-én, csütörtökön este 7 órától a Gyulai Várszínház Nyári fesztiválján az Erkel Ferenc Művelődési Házban lesz látható Tompa Gábor rendezésében. Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének a keretében létrejött előadást a kolozsvári közönség az idei évadban június 18-án este 8 órától tudja megtekinteni a kolozsvári színház nagytermében.

A Kolozsvári Magyar Színházban Tompa Gábor rendező által kigondolt és színre vitt posztmodern előadás, a Prométheusz ’22 a szélsőségesen kortárs világunk durva valóságát tárja elénk: a kínzás medikalizálása, az éhínség okozta világméretű katasztrófák, szegénység, mocsok, mindenféle kórság, háborús atrocitások, fegyverkezés a mindennapokban, a kukkolássá silányított sajtó, az urambátyám-viszony szüntelen nyomósításának hivatalos teatralizálása (minden lehetséges szintre kivetítve).” – írja az elődásról Ruxandra Cesereanu a Teatrul Azi-ban.

Az előadás, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciójaként jött létre, bemutatója 2022 júliusában volt Kolozsváron, tavaly októberben Ljubljanában játszották hét alkalommal, majd idén januárban kétszer volt látható Konstancán. Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének csúcspontjaként az előadás a portói São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra elnevezésű seregszemlén is részt vett, de szerepelt a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában is.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködött: Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).

A Prométheusz’22 című előadás budapesti vendégszereplésére jegyek a Thália Színházba a thalia.jegy.hu, míg a Gyulai Várszínházba a gyulaivarszinhaz.jegy.hu weboldalon válthatóak. A többnyelvű produkció kolozsvári előadására jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

***

A Színházi Olimpia a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. Az elmúlt két évtizedben Delphoi (Görögország), Shizuoka (Japán), Moszkva (Oroszország), Isztambul (Törökország), Szöul (Dél-Korea), Peking (Kína), Wroclaw (Lengyelország), Új Delhi (India), Szentpétervár (Oroszország) látta vendégül a nemzetközi vándorfesztivált. A 2023-as magyarországi olimpia a Színházi Olimpiák történetének 10. eseménye.